Raportarea va fi facuta la Directia de Supraveghere a BNR, iar termenul de 25 de zile trebuie respectat in cazul in care raportarea se face prin intermediul retelei de comunicatii interbancare.
In cazul in care institutiile de credit folosesc sistemul de raportare in scris, prin corespondenta, termenul obligatoriu de depunere a raportarii este de cel mult 28 de zile calendaristice de la sfarsitul lunii pentru care acesta se intocmeste, arata nota.
Precizarile guvernatorului BNR se refera la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 99 din 2006, prin care este stabilit regimul de functionare a institutiilor de credit si adecvarea capitalului, cat si la Regulamentul Bancii Nationale si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare privind fondurile proprii ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii.
Casele centrale ale cooperativelor de credit completeaza si ele formularul de calcul si raportare a fondurilor proprii, atat pe baza individuala, cat si la nivelul retelei cooperatiste de credit din care fac parte.
Raportarile catre BNR contin, potrivit Regulamentului BNR din 14 decembrie 2006, date despre fondurile proprii totale, capitalul subscris si varsat, actiuni proprii, prime de capital, rezerve, rezultatul net al exercitiului financiar curent reprezentand profit, pierderile, imprumuturile subordonate, valoarea actiunilor si a altor titluri de capital detinute in alte institutii de credit sau financiare, care depasesc 10 la suta din capitalul social al acestora sau creantele subordonate si alte instrumente inregistrate in institutii de credit si financiare in care sunt inregistrate detineri de actiuni si alte titluri de capital ce depasesc 10 la suta din capitalul social al acestora.
La infiintare, institutiile financiare nebancare (IFN) sunt obligate sa aiba un capital social de minimum 200.000 de euro, echivalentul in lei, trebuie sa se constituie ca societatti comerciale pe actiuni si sa includa in denumirea lor sintagma "institutie financiara nebancara" sau abrevierea acesteia, "IFN".
In Registrul General al Institutiilor Financiare Nebancare al BNR erau inregistrate, la 15 februarie 2007, aproximativ 40 de IFN-uri, active in Romania, pe sectorul creditelor de consum si imobiliare sau al leasingului financiar.
Comentarii articol (0)