Controalele vizeaza verificarea respectarii prevederilor Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea efectelor consumului produselor din tutun (cu modificarile ºi completarile din OG nr. 13/2003, Legea nr. 275/2003, Legea nr. 90/2004, Legea nr. 553/2004).
Legea 349/2002 defineste prin articolul 2 si 3 atat ceea ce se intelege prin spatii publice cat si cine este persoana raspunzatoare pentru aducerea la indeplinire a prevederilor legale.
- Articolul 2, lit. m din Legea 349/2002 defineste spatiile publice ca fiind "toate spaþiile din instituþiile publice centrale ºi locale, instituþii sau unitaþi economice, de alimentaþie publica, de turism, comerciale, de invaþamant, medico-sanitare, culturale, de educaþie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari ºi aeroporturi de stat ºi private, spaþiile inchise de la locul de munca sau alte spaþii prevazute de lege, cu excepþia spaþiilor delimitate ºi special amenajate pentru fumat din incinta acestora".
-Articolul 3 din Legea 349/2002 prevede, urmatoarele:
(1) Se interzice fumatul in spaþiile publice inchise.
(2) Fumatul este permis in spaþii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmatoarelor condiþii obligatorii:
a) sa fie construite astfel incat sa deserveasca fumatul ºi sa nu permita patrunderea aerului viciat in spaþiile publice inchise;
b) sa fie ventilate, dotate cu scrumiere ºi extinctoare ºi sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea ºi stingerea incendiilor;
c) sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare prin care sa se indice: "Spaþiu pentru fumatori", "Loc pentru fumat", "Camera de fumat", "incapere in care este permis fumatul", astfel incat orice persoana sa poata fi avizata de faptul ca numai in acel spaþiu se poate fuma;
(21) Persoanele responsabile din instituþiile menþionate (art.2 lit.m) vor elabora ºi vor pune in aplicare regulamente interne prin care sa delimiteze spaþiile in incinta carora este permis fumatul de cele in care este interzis fumatul, prin marcarea ultimelor cu indicatoare prin care sa se indice: "Fumatul interzis" sau folosirea semnului internaþional, respectiv þigareta barata de o linie transversala.
Conducatorul instituþiei publice are raspunderea aducerii la indeplinire a prevederilor Legii nr.349/2002 pentru prevenirea efectelor consumului produselor din tutun, conform prevederilor art.3 alin (21) ºi ramane direct raspunzator pentru neindeplinirea, respectiv incalcarea prevederilor acestui act normativ.
Comentarii articol (0)