Contractul de asigurare voluntara de sanatate
Asiguratorii sunt obligati ca la incheierea contractului de asigurare voluntara de sanatate sa ofere asiguratului toate informatiile necesare privind drepturile si obligatiile rezultand din contract si sa se asigure ca aceste informatii au fost corect interpretate, in vederea protejarii intereselor asiguratilor.
Informatiile furnizate de catre cei interesati sa incheie un contract de asigurari voluntare de sanatate sunt confidentiale. Divulgarea informatiei asupra starii de sanatate a asiguratilor se face numai cu permisiunea expresa a acestora sau in situatiile prevazute de lege.
Contractul de asigurare voluntara de sanatate trebuie sa cuprinda, pe langa elementele prevazute la art. 345 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele elemente:
a) cererea de asigurare, daca este cazul;
b) anexa cuprinzand rezultatele examenului medical prealabil, daca este cazul;
c) pachetul de servicii medicale acoperit de asigurarea voluntara de sanatate;
d) excluderile;
e) drepturile si obligatiile partilor conform legislatiei in vigoare;
f) contributia proprie, dupa caz;
g) portabilitatea, dupa caz;
h) datele de identificare ale dispeceratului.
In pachetul de servicii medicale specificat in contractul de asigurare voluntara de sanatate, serviciile medicale sunt grupate in urmatoarele categorii:
a) servicii de asistenta primara;
b) servicii ambulatorii de specialitate clinice;
c) servicii ambulatorii paraclinice;
d) servicii de medicina dentara;
e) servicii de urgenta prespitalicesti;
f) servicii de urgenta spitalicesti;
g) servicii spitalicesti pentru afectiuni acute;
h) servicii spitalicesti pentru afectiuni cronice: servicii de recuperare, reabilitare, balneologie;
i) servicii medicale si de ingrijire la domiciliu;
j) servicii de transport nemedicalizat;
k) servicii de furnizare a dispozitivelor medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice. Se vor mentiona tipul de dispozitive furnizat si/sau suma maxima decontata.
Prevederile mentionate mai sus se aplica serviciilor medicale care nu sunt cuprinse in pachetul de baza decontat prin sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Asigurarile voluntare de sanatate de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii mentionate in lista serviciilor medicale acoperite prin contractul de asigurare voluntara de sanatate.
Asiguratorul poate oferi si alte servicii impreuna cu polita de asigurare voluntara de sanatate, in afara celor decontate prin sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Asiguratorul este obligat sa reinnoiasca contractul de asigurare de sanatate pana la solicitarea de incetare a acestuia, exprimata de contractant, exceptand situatiile prevazute in conditiile generale ale contractului de asigurare.
La data reinnoirii contractului de asigurare voluntara de sanatate, asiguratorul poate modifica prima de asigurare pentru toti asiguratii aflati in aceeasi categorie de risc si nu poate creste valoarea primei de asigurare doar in functie de indicatori de morbiditate individuala.
Norma metodologica din 22/02/2007 face referiere asigurarile voluntare de sanatate si implicit la contractul de asigurare voluntara de sanatate. Norma a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 147 din 28/02/2007.
Legea numarul 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste la articolul 345 urmatoarele:
Contractul de asigurare voluntara de sanatate trebuie sa cuprinda, pe langa elementele obligatorii, si urmatoarele elemente:
a) lista si volumul de acoperire ale coplatilor pentru asigurari voluntare de sanatate de tip complementar, în conformitate cu pretul de referinta stabilit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate;
b) lista serviciilor din asigurarea voluntara suplimentara;
c) lista furnizorilor agreati;
d) modalitatea de contactare a acestora, direct sau prin intermediul unui departament de asistenta a asiguratilor;
e) drepturile si obligatiile partilor, cu evidentierea clara a riscului de îmbolnavire individual;
f) modalitatile de decontare a serviciilor medicale;
g) modalitatile de încetare a valabilitatii contractului;
h) modalitatile de solutionare a eventualelor litigii.
Comentarii articol (0)