Ele vor fi redeschise dupa ce vor remedia neregulile depistate.
Totodata, in doar doua zile au fost aplicate amenzi de aproape 900 de milioane de lei vechi.
UE - zona libera de fumat
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marian Zlotea, spune ca - in general - proprietarii de restaurante, baruri si cafenele au luat masuri pentru aplicarea legii privind interzicerea fumatului in locurile publice.
Din cele 75 de firme controlate in ultimele doua zile, s-au gasit nereguli la 31. Insa, ce ar trebui sa se faca concret in baruri si restaurante pentru a fi in legalitate.
Marian Zlotea spune ca "ar trebui sa existe o delimitare clara prin care fumul sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori".
Pentru fumatori legea privind prevenirea efectelor consumului de produse din tutun - care prevede limitarea spatiilor destinate fumatorilor - este greu de respectat. Si cum cei mai multi dintre clientii barurilor si restaurantelor sunt fumatori, proprietarii localurilor incearca sa-i atraga printr-o aplicare nu foarte stricta a legii.
Insa, lipsa spatiilor speciale pentru fumatori se sanctioneaza cu amenzi intre 10 si 50 de milionae lei vechi, precum si cu inchiderea temporara a localului. Legea este in vigoare de trei ani, dar de-abia de la inceputul acestui an s-au luat primele masuri. De curand, fumatul a fost interzis in trenuri si in mall-uri.
In Romania, statisticile arata ca 40% din populatie fumeaza. Procentul este considerat ingrijorator de ministerul sanatatii, mai ales ca o parte importanta din acest procent o reprezinta tinerii.
Campaniile antifumat organizate in Romania nu au avut prea mare impact. La inceputul lunii, insa, Comisia Europeana a lansat o campanie impotriva fumatului, cu scopul de a face din intreg spatiul Uniunii Europene o zona libera de fumat, pana in 2009.
Comentarii articol (0)