Hotãrâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 203/1999 privind permisele de muncã, republicatã.
Normelor metodologice stabilesc:
- actele necesare pentru obþinerea avizului Oficiului pentru Migraþia Forþei de Muncã, care permite obþinerea vizei de lungã ºedere pentru angajare în muncã;
- actele necesare pentru obþinerea/prelungirea permisului de muncã, atât pentru strãinii al cãror acces în România se face pe baza vizei de lungã ºedere pentru angajarea în muncã, cât ºi pentru strãinii care nu au nevoie de vizã;
- termenele în care se elibereazã avizul/permisul de muncã;
- situaþiile care conduc la anularea permisului de muncã.
Permisul de muncã este documentul oficial care se elibereazã, la cerere, strãinilor, de cãtre Oficiul pentru Migraþia Forþei de Muncã, instituþie publicã aflatã în subordinea Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei, în condiþiile prevãzute de Legea 203/1999 privind permisele de muncã, republicatã, precum ºi de normele metodologice.
Titularul permisului de muncã poate fi încadrat în muncã pe baza contractului individual de muncã pe duratã determinatã la o singurã persoanã fizicã sau juridicã din România ori la o reprezentanþã autorizatã din România a unei persoane juridice cu sediul în strãinãtate.
Permisul de muncã poate fi eliberat, potrivit legii, strãinilor care îndeplinesc condiþiile prevãzute de legislaþia din România cu privire la încadrarea în muncã ºi care au aplicatã pe documentele de trecere a frontierei viza de lungã ºedere pentru angajare în muncã sau, dupã caz, viza de lungã ºedere pentru alte scopuri, precum ºi strãinilor exceptaþi de la regimul obligativitãþii vizelor de lungã ºedere pentru angajare în muncã, potrivit dispoziþiilor legale.
Strãinului titular de drept al unui drept de ºedere temporarã în scop de reîntregire familialã sau studii i se poate acorda, la cerere, permis de muncã, în condiþiile prevãzute de lege. Strãinul nu poate solicita, concomitent, mai multe permise de muncã în vederea încadrãrii în muncã, în acelaºi timp, la mai mulþi angajatori.
Strãinul care are calitatea de asociat la o societate comercialã din România nu poate obþine permis de muncã în baza vizei de lungã ºedere pentru desfãºurarea de activitãþi comerciale.
Comentarii articol (0)