In conformitate cu prvederile legii contenciosului administrativ, persoana care a fost vatamata printr-un act administrativ emis de o autoritate publica, sau prin refuzul solutionarii cerereii de catre autoritatea publica, se poate prevala de dispozitiile legii 554/2004 care, reglementeaza procedura de urmat.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
In primul rand, petentul poate solicita instantei de judecata urmatoarele : anularea actului administrativ, recunosterea dreptului pretins, repararea prejudiciului suferit precum si daune morale.
Instanta de judecata competenta este fie Tribunalul-sectia de contencios administrativ, daca valoarea actiunii este situata sub 5 miliarde lei, sau Curtea de Apel-sectia contencios administrativ, daca valoarea actiunii este mai mare de 5 mld. lei.
In prealabil actiunii in justitie, petentul, in termen de 30 de zile de la comunicarea actului administrativ, trebuie sa adreseze o plangere autoritatii publice emitente, care constituie procedura prealabila obligatorie de parcurs.
Termenul de prescriptie general este de 6 luni de la data comunicarii solutiei la plangerea prealabila adresata autoritatii publice emitente.
Instanta competenta cu judecarea pricinii este fie cea de la domiciliul petentului(reclamantului) , fie cea de la sediul autoritatii publice.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)