Persoanele care au avut, inainte de 1989, carnete CEC nu vor fi despagubite, asa cum se va intampla cu cei care au depus bani pentru achizitionarea de autoturisme Dacia, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Am sa opresc aici aceasta disponibilitate. In cazul celorlalte persoane, care au avut carnete CEC, a fost vorba de o optiune personala in niste conditii care erau foarte clare si care nu tineau decat de vointa depunatorului. Situatiile nu sunt comparabile. In cazul Dacia statul si-a luat anumite obligatii, de a presta un serviciu - livrarea unui automobil - in contul banilor depusi", a declara marti, pentru Rompres, ministrul Economiei si Finantelor.
La randul sau, presedintele CEC, Eugen Radulescu, arata, recent, ca nu da nici un fel de sperante posesorilor de carnete CEC de 5.000 de lei cu castiguri in autoturisme, de dinainte de 1989, a caror valoare s-a depreciat in timp.
"Imi pare rau pentru posesorii de carnete CEC cu depuneri de 5.000 lei si castiguri in autoturisme, dar acestia nu mai pot face nimic, deoarece depunerile lor s-au devalorizat din cauza inflatiei, iar o banca nu poate fi facuta raspunzatoare pentru aceasta situatie. Legea bancara spune clar ca banca nu este responsabila pentru erodarea depunerilor din cauza inflatiei sau a deprecierii monedei", a declarat, pentru Rompres, Eugen Radulescu.
In 1991, cand inflatia depasea 200 la suta, CEC-urile de 5.000 de lei au ramas doar cu valoarea simbolica. Sistemul de tragere la sorti pentru castigarea de autoturisme la carnetele de economisire de 5.000 lei a fost si el abandonat de Casa de Consemnatiuni si Economii.
Dupa denominarea leului, in 2005, suma de 5.000 de lei inscrisa in Carnetele de Economii cu castiguri in autoturisme a scazut la 50 de bani, in timp ce inainte de 1989 reprezenta aproximativ doua salarii medii pe economie.
Pe de alta parte, persoanele care au depus inainte de 1989 bani la CEC pentru achizitionarea de autoturisme Dacia vor primi despagubiri banesti in valoare de 3.600 - 3.800 euro, potrivit lui Vosganian. Aceste persoane vor primi titluri de stat cu scadenta de un an, avand valoarea sumelor depuse, actualizata cu rata inflatiei.
Cei care au avut depusa suma integrala pentru autoturism (70.000 lei vechi inainte de 1989) vor primi inapoi circa 3.600 - 3.800 euro, iar cei care au depus sume mai mici vor primi despagubiri proportionale.
Statul va emite, cel mai probabil in 2008, o emisiune de titluri de stat cu scadenta la un an, pentru acoperirea despagubirilor acestor persoane.
Comisia de buget finante si Comisia juridica ale Camerei Deputatilor au votat marti propunerea legislativa pentru despagubirea acestor deponenti, nefiind inregistrat nici un vot impotriva si, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, aceasta initiativa legislativa are sanse de 100 la suta sa treaca de plenul Camerei Deputatilor.
Comentarii articol (11)