Actul normativ stabileste ca Agentia promoveaza masuri de asigurare si protejare a drepturilor si libertatilor cetatenilor romani care lucreaza in strainatate si asigura servicii de informare si consiliere persoanelor care doresc sa munceasca in statele membre UE si in Spatiul Economic European, precum si in alte state cu care Romania a incheiat tratate, acorduri, conventii si intelegeri.
Totodata, ANOFM asigura acordarea prestatiilor de somaj stabilite in statele membre ale UE si in cele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European.
Agentia va facilita libera circulatie a lucratorilor in statele membre ale UE si in statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, precum si in alte state cu care Romania a incheiat tratate, acorduri, conventii si intelegeri. De asemenea, ANOFM va sprijini cetatenii romani pentru incadrarea in munca in statele cu care Romania nu are incheiate acorduri bilaterale in domeniul fortei de munca.
Institutia colaboreaza cu serviciile publice de ocupare din cadrul Serviciului European de Ocupare a Fortei de Munca (EURES), pentru a putea asigura si proteja drepturile si libertatile cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. De asemenea, ANOFM colaboreaza cu celelalte institutii competente in vederea asigurarii posibilitatii cetatenilor straini de a se incadra in munca in Romania, in conditiile legii.
Actul normativ prevede ca Agentia preia toate activitatile si personalul Directiei Protectia drepturilor cetatenilor romani care lucreaza in strainatate si ale Directiei evidenta si monitorizare din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
De asemenea, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca trece in subordinea ANOFM.
Comentarii articol (0)