Leul devine tot mai puternic in raport cu euro sau dolarul, asa incat tot mai multa lume il prefera ca moneda de schimb, pentru a castiga ceva in plus. Iar cand vorbim de sume mari, precum cele pentru cumpararea de locuinte, un ban in plus la curs poate insemna cateva sute sau chiar mii de lei castigati.
Asa incat, tot mai multi vanzatori prefera sa-si fixe pretul locuintelor in lei si nu in euro. In aceste cazuri, cel mai potrivit este un credit ipotecar tot in lei, pentru a nu pierde diferenta din schimbul valutar. Sa vedem, in consecinta, care sunt cele mai avantajoase credite pentru locuinta in lei oferite de cele mai importante banci romanesti.
Am luat exemplul unei persoane (sau familii) cu un venit net lunar de 2000 de lei, fara a avea alte credite sau carduri de credit, si am mers la sucursalele diferitelor banci pentru a afla care este cel mai avantajos credit ipotecar in lei.
Conditia inca valabila in cazul tuturor creditelor este detinerea unui avans de cel putin 25% din valoarea imobilului ce urmeaza a fi achizitionat.
Dupa ce am analizat conditiile de creditare oferite de opt dintre cele mai importante banci, am ajuns la concluzia ca fiecare banca are propriile avantaje, legate de valoarea creditului ce se poate obtine, costurile sau alte facilitati.
De exemplu, daca doriti sa obtineti un credit cat mai mare, atunci puteti alege BCR, Bancpost sau Banca Romaneasca, de unde puteti lua un credit cu o valoare maxima de 89.000 de lei.
Daca preferati un credit cu o dobanda si rata lunara cat mai mica, atunci cel mai avantajos credit este cel de la Banca Transilvania, credit ce are o rata lunara de 544 lei in primii 5 ani.
Sa vedem insa conditiile de creditare oferite de fiecare banca in parte.
Raiffeisen Bank
La Raiffesien suma maxima ce poate fi obtinuta de aceasta persoana este de 85.000 lei, cu o rata lunara de 692 lei, credit ce trebuie sa fie rambursat in 25 de ani.
Dobanda este variabila, in acest moment fiind de 8,4%.
La depunerea dosarului se plateste o taxa de analiza in valoare de 30 euro.
Se mai percepe un comision anual de administrare de 0,9%.
BCR
De la BCR, cei cu un salariu net de 2.000 de lei pot obtine un credit de 88.900 lei, pe care sa-i ramburseze in 30 de ani.
Dobanda este fixa in primii 3 ani sau primii 5 ani, adica de 8%, si apoi variabila. Rata lunara este de 700 lei.
Se percepe un comision de administrarea de 0,05%, care este inclus in rata lunara, si un comison de acordare a creditului, de 2,5% din valoarea acestuia.
Se mai percepe un comision de analiza a dosarului in valoare de 300 lei.
Asigurarea de viata este oferita gratuit de catre banca, in timp ce costul asigurarii imobilului este suportat de catre solicitantul creditului.
Banca Transilvania
La Banca Transilvania, o persoana cu un venit de 2000 de lei pe luna poate obtine un credit de maxim 86.000 lei pe care sa-i ramburseze in 30 de ani.
Dobanda este fixa in primii 3 ani de 6,5% apoi variabila. Rata lunara in primii trei ani va fi de 544 de lei.
Pentru acest credit se plateste un comison de acordare de 2% si un comision lunar de administrare de 0,1%.
Pentru redactarea documentatiei de credit se plateste o taxa de 600 de lei.
Conform celor spuse de consilierul bancar, taxa de evaluare este in jur de 100 de euro pentru un apartament.
UniCredit/HVB Bank
La UniCredit sau HVB Bank o persoana cu un venit lunar de 2000 de lei care are o vechime in munca de un an, repectiv 6 luni la ultimul loc de munca, poate sa obtina suma maxima de 67.700 de lei, pe care sa-i ramburseze in 25 de ani.
Dobanda este variabila, in acest moment fiind de 6,95%.
Rata lunara este descrescatoare. Se incepe cu o rata lunara de 820 de lei in final sa se ajunga la o rata lunara de 482 de lei.
Se percepe un comison de acordare de 2,3% care poate fi retinut din credit si un comison lunar de administrare de 0,5% care este inclus in rata.
Se mai plateste o taxa de evaluare a imobilului de 350 de lei si o taxa de inregistrare in arhiva electronica de 53,5 lei.
Bancpost
Bancpost ofera 3 tipuri de dobanda pentru creditul in lei: o dobanda variabila de 10,9%, o dobanda fixa in primul an de 9,9% si apoi variabila sau o dobanda fixa in primii 5 ani de 9,5% si apoi variabila.
Clientii bancii au posibilitatea de a obtine o suma mai mare de bani daca opteaza pentru o perioada de gratie, ce poate fi de la 3 pana la 12 luni, timp in care solicitantul plateste doar dobanda si comisionul de administrare, nu si rata principala a creditului.
Asfel, in cazul unui credit ipotecar cu dobanda fixa in primul an si o perioada de gratie de 3 luni, suma maxima ce poate fi obtinuta este de 87.400 lei.
Acesti bani trebuie sa fie rambursati in maxim 35 de ani.
Rata lunara in primele 3 luni de gratie este de 852 lei, iar dupa cele 3 luni de gratie rata lunara este de 876 lei.
Daca alegem o perioada de gratie de un an, vom plati, in aceasta perioada, aceeasi rata, de 852 de lei, insa ulterior rata va fi mai mare (943 de lei) decat in cazul perioadei de gratie de trei luni. Motivul: va trebui sa platim diferenta reprezentanta de principalul ratei neplatite in perioada de gratie de un an.
Exista un singur comison de administrare lunar, de 0,15%, inclus in rata lunara.
Mai trebuie platita o taxa de evaluare a imobilului, de 360 lei in cazul achizitionarii unui apartament sau a unei garsoniere sau 440 lei in cazul achizitionarii unei case sau teren.
La Bancpost, asigurarea de viata este optionala, in timp ce asigurarea de imobil este obligatorie, costul ei fiind suportat de solicitantul creditului.
Banca Romaneasca
La Banca Romaneasca, aceeasi persoana poate sa obtina un credit de maxim 89.000 lei, credit ce trebuie sa fie rambursat in 35 de ani.
Din acesti 89.000 va plati un comision de administrare de 1%, adica 890 de lei, ceea ce inseamna ca va mai ramane un credit final de 88.110 lei.
Rata lunara in primul an va fi de 684 lei. Dobanda este fixa in primul an, de 8,4%, apoi variabila, in acest moment fiind de 10,95%.
Pentru a consulta oferta completa de credite oferite de bancile romanesti, trebuie sa va abonati la Baza de Date GhiseulBancar.
Comentarii articol (0)