Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor a emis raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, informeaza agentia Amos News.
In expunerea de motive a initiatorului se precizeaza ca forma actuala a legii este restrictiva, aplicandu-se doar anumitor categorii de pensionari. In acest sens, proiectul de lege propune abrogarea articolului 3, pentru a largi sfera sintagmei “pensionar”. De asemenea, se precizeaza ca prevederile articolului 30, asa cum au fost formulate initial, lasa la aprecierea persoanei varstnice asistarea.
Initiatorul proiectului legislativ mentioneaza ca trebuie largita asistarea juridica si in cazul altor acte de instrainare a unor imobile, legea prevazand in forma actuala asistarea juridica doar in cazul contractelor de intretinere.
Conform proiectul de lege, articolul 3 al legii nr. 17/2000 se abroga. Articolul 30 se modifica si se completeaza astfel:
“(1) Persoana varstnica, astfel cum este definita la art. 1, alin (4), va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, a bunurilor ce-i apartin:
a) in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carei raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva sau in a carui raza teritoriala se incheie contractul de intretinere;
b) prin vanzare-cumparare, donatie sau imprumuturi cu garantii imobiliare, de un consilier juridic angajat al autoritatii tutelare din raza teritoriala unde se incheie contractul.
(2) Orice act de instrainare cu titlu oneros sau gratuit a unor bunuri imobiliare a persoanei varstnice, astfel cum este definita la art. 1, alin (4), incheiat fara asistare de specialitate, este lovit de nulitate relativa.
Articolul 34 se modifica si se completeaza astfel:
“ Autoritatea tutelara a consiliului local in a carui raza domicialaza persoana varstnica, sesizata in conditiile art. 33, va efectua ancheta social completa in termen de 10 zile de la sesizare si in situatia in care va constata ca cele sesizate sunt reale, va propune masurile necesare de executare legala a dispozitiilor inscrise in actul juridic incheiat si va putea solicita in instanta judecatoreasca rezilierea contractului de intretinere in nume propriu si in interesul persoanei intretinute”.
Proiectul legislativ a fost respins de Senat, dar Camera Deputatilor este camera decizionala. Propunerea a primit avizul favorabil din partea Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, din cadrul Camerei Deputatilor. In schimb, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a dat aviz negativ.
__________________________
Nota AvocatNet:Intregul proces legislativ al proiectul de lege il puteti urmari pe
site-ul Camerei Deputatilor.
Va oferim atasat Proiectul de lege si Expunerea de motive.
Comentarii articol (0)