Nu mi-am propus in acest articol sa demonstrez ca lucrul in Echipa este doar un mit, intrucat realitatea m-ar contrazice imediat! Cert este insa ca sunt oameni care sunt de acord ca lucrul in echipa este mai eficient si oameni care afirma contrariul! Cea mai mare greseala ar fi sa spunem ca unii dintre ei gresesc iar ceilalti au dreptate. Fiecare are dreptate.
Aici avem de-a face cu doua categorii de oameni
Omenii tip INDEPENDENT numiti in cazul de fata VULTURI
Vulturii vad lucrurile in felul urmator:
vor sa lucreze singuri
vor sa-si asume responsabilitatea
isi spun: e mai greu de unul singur, dar mai sigur
Omenii tip COOPERANT numit in cazul de fata RANDUNICA
Randunicile vad lucrurile cu totul diferit:
Cred ca 1 + 1 = 3 (unde sunt doi puterea creste)
Munca in echipa da rezultate mai bune
Nu vor sa lucreze singuri
Orice manager de resurse umane trebuie sa inteleaga aceste doua tipologii. Ar fi un esec sa incerci sa le convingi pe oricare din ele ca lucrurile stau diferit! Prin urmare trebuie sa te asezi acolo unde iti este locul. Posibil ca tu sa ai rezultate excelente intr-o echipa sau poate in afara ei!
Nici vulturul nici randunica nu trebuie luata in sens negativ sau pozitiv acestea sunt tipare de Lucru si trebuie sa le acceptam ca atare!
Lucrul in echipa este un fenomen. Chiar si in vanzari sunt companii care au adoptat o politica a lucrului in echipa dand target de echipa, iar vanzarile merg foarte bine.
De ce sunt totusi importante echipele? Care sunt avantajele lor?
Dragi Vulturi incercati macar sa intelegeti ca si lucrul in echipa poate sa dea rezultate, uneori chiar foarte bune. Un Manager iscusit trebuie sa stie sa imbine aceste doua tipologii chiar si atunci cand avem de-a face cu o singura echipa formata atat din vulturi cat si din randunici, gasind pentru fiecare un rol potrivit competentelor sale . Am tinut sa fac aceste precizari legate de tipologii nu pentru a va intelege pe voi ci a-i intelege pe ceilalti, mai ales pe cei diferiti de voi atunci cand vine vorba de lucrul in echipa!
Sapte trasaturi de AUR ale echipelor:
sunt cele mai indicate pentru a rezolva probleme complexe care necesita opinii si cunostinte diferite!
reprezinta un excelent mediu de invatare!
sunt mult mai orientate spre obiective decat organizatia in ansamblul sau si isi stabilesc mult mai usor o viziune si un scop propriu (este mai usor de identificat un obiectiv al unei echipe)!
valorifica mai bine resursele fiecarui membru!
sunt mai flexibile decat grupurile organizationale, pentru ca pot fi mult mai usor formate, dizolvate, reorganizate sau redimensioante!
cultiva loialitatea si functioneaza pe principiul: “toti pentru unul si unul pentru toti”
favorizeaza delegarea de responsabilitati pentru ca ofera garantia de a controla comportamentul membrilor sai, prin norme proprii.
Concluzii si sfaturi:
Pentru departamentul HR: Cand faci recrutarea ar fi foarte bine sa sti daca iti trebuie o Randunica sau un Vultur. Odata ce sti ce-ti trebuie ai la indemana destule instrumente HR pentru a-l gasi si a-l alege!
Pentru cei care cred in echipe: Ea functioneaza atata vreme cat e manageriata bine si e compusa preponderent din Randunici. Nu poti contesta insa niciodata valoarea unui Vultur daca acesta are disponibil Piscul pe care sa se aseze!
Pentru cei care nu cred in echipe: Incearca sa intelegi si sa accepti ca si o echipa poate avea rezultate care nu pot fi atinse individual!
Atat valoarea individului cat si valoarea echipei va face fata provocarilor capitalismului. Depinde doar de obiectivele pe care le avem. Unele pot fi atinse de catre o echipa altele de catre indivizi ca nu lucreaza obligatoriu in echipa.
Care este Mitul?
In ciuda faptului ca se face apologia echipei tot mai mult, in mai toate revistele de specialitate, consider cu tarie ca individul nu trebuie dezumanizat, nu trebuie sa-i negam comportamentul, nu are rost sa ne furam caciula singuri, nici nu are rost sa ne transformam in cooperativa daca nu este cazul!
Care este Mitul pana la urma, individul sau echipa? Raspunsul este simplu! Mit este acela care afirma ca eficienta este data fie numai de echipe fie numai de indivizi! Eficienta este data de folosirea corespunzatoare atat a individului in afara echipei cat si a echipei in sine atunci cand este necesar!
![](https://www.avocatnet.ro/UserFiles/Image/traininguri.jpg)
Articol scris de Marian RUJOIU, Trainer Extreme Training
© Extreme Training, http://www.traininguri.ro
Comentarii articol (0)