ACCES GRATUIT
Controverse legate de durata concediului de studii cu plata
Uneori, impedimentul pentru exercitarea dreptului la concedii de studii cu plata, în practica, îl constituie interpretarea dispozitiilor art. 150 alin. (1): "concediile fara plata pentru formarea profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa ".
Articolul continuă mai jos
Aceasta prevedere, analizata împreuna cu cea a art. 152 alin. (1) care arata ca « în cazul în care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala în conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore », ar putea duce la concluzia ca salariatul poate beneficia de maximum 10 zile de concediu platite pentru participarea din proprie initiativa la formarea sa profesionala si, chiar daca angajatorul este dispus sa îi ofere mai multe zile de concediu platite, aceasta dispozitie l-ar putea împiedica.
Considerand ca un asemenea rationament nu se încadreaza în interpretarea teleologica a normelor juridice în materie, dorim sa aratam ca o concluzie ca cea de mai sus este gresita.
De aceea, atragem atentia ca dispozitiile art. 152 alin. (1), potrivit normelor de tehnica legislativa, au fizionomia juridica a unei norme speciale, deci de stricta interpretare, instituite de ipoteza/cazul în care " angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala în conditiile prevazute de lege ".
Fiind o reglementare speciala, potrivit art. 14 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa, ce exprima semnificatia principiului de drept norma speciala deroga de la norma generala, aceasta îsi va gasi aplicabilitatea - acordarea concediului platit de maxim 10 zile - doar în acesta ipoteza si nu în orice alta ipoteza - supusa regulei comune.
Mai multe informatii despre "Concediul de studii - cu plata si fara plata" puteti gasi in Cd-ul "Sfaturi pentru angajatori", disponibil in Magazinul Avocatnet.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)