In articolul precendent am aratat ca unul dintre elementele care trebuie luate in considerare atunci cand evaluam o franciza in vederea unei eventuale achizitionari, il reprezinta gradul de dezvoltare al afacerii. Cat de dezvoltata este o franciza se poate afla atat in functie de numarul de francizati pe care ii are sistemul respectiv, cat si in functie de numarul de unitati deschise in cadrul acelei retele.
Numarul de unitati existente in sistem ne poate arata cat de “activa” este franciza respectiva, precum si cat de solicitata este echipa care acorda asistenta si suport francizatilor. Numarul total de unitati este usor de aflat, de obicei, deoarece companiile francizoare alcatuiesc liste destul de detaliate pe care le includ in oferta de francizare, tocmai pentru atragerea de noi francizati. Foarte important este, insa, aflarea numarului de noi unitati deschise in ultimul an, precum si cate din aceste noi unitati au fost deschise de noi francizati si cate de francizati care mai au cel putin o unitate deschisa in cadrul acelei retele.
De ce este important de stiut cate unitati au fost deschise de catre francizati care detin o singura licenta si cate de catre francizati care detin mai multe licente in acelasi sistem? In primul rand, existenta francizatilor cu mai multe unitati in cadrul aceleiasi retele indica faptul ca avem de-a face cu o afacere solida, care merge bine, altfel francizatii existenti nu ar mai deschide si alte unitati. De asemenea, in cazul francizatilor care detin mai multe unitati, acestia au deja experienta si, deci, solicita mai putin interventia echipei catre acorda suport, astfel aceasta echipa se poate ocupa mai mult de noii intrati in sistem. Ca si in cazul numarului de francizati, trebui aflat si cate unitati sau procentul de unitati care revin fiecarui membru al echipei care acorda asistenta si suportul pentru francizati.
Daca in ultima perioada de timp, un an, de exemplu, s-au deschis mai putine unitati sau rata totala
de unitati deschise inregistreaza o scadere, acesta este un semnal ca ceva se intampla, iar dumneavoastra trebuie aflati de ce sistemul “dormiteaza”. Aceasta nu inseamna ca neaparat sistemul se confrunta cu probleme – se poate intampla ca reteaua respectiva sa se fi apropiat de numarul maxim de unitati preconizate a fi deschise, dar potentialul francizat trebuie sa afle daca intr-adevar exista probleme care determina aceasta scadere.
Francizele care au un ritm rapid de crestere sunt, de obicei, afaceri abia demarate, aflate la inceput. La prima vedere poata parea riscant sa investiti intr-o afacere noua, dar o astfel de franciza ofera oportunitatea unei dezvoltari rapide si chiar spectaculoase. Redeventele sunt mai reduse, ceea ce permite francizatilor sa investeasca mai mult in dezvoltare. De asemenea, conditiile contractuale pot fi mai avantajoase pentru francizati, deoarece francizorul doreste sa atraga cat mai multi. In plus, francizorii pot fi dispusi sa acorde teritorii mai extinse sau sa faca diferite discount-uri la achizitionarea unei a doua sau a mai multor licente de catre un singur francizat, tocmai pentru ca doresc sa isi extinda afacerea.
Atunci cand evalueaza posibilitatea achizitionarii unei francize aflata la inceput de drum, potentialul francizat trebuie sa afle raspunsul la intrebari precum “Ce stimuleaza dezvoltarea rapida a afacerii respective?” si “Aceasta crestere se datoreaza cererii consumatorilor sau unei finantari puternice?”. De asemenea, trebuie verificat ca dezvoltarea aceasta rapida sa nu aiba la baza doar un “moft” al modei, sa nu fie ceva doar pentru sezonul respectiv.
Afacerile “tinere” sunt pentru cei care au experienta ca francizati si sunt dispusi sa riste. Modelul afacerii nu si-a dovedit inca fiabilitatea, operatiunile de testare si de ajustare fiind realizate in noile unitati care se deschid. De asemenea, produsele sau serviciile care inregistreaza vanzari spectaculoase, pot ajunge rapid la punctul in care piata este saturata, de aceea potentialul francizat trebuie sa afle pozitionarea pe piata a francizei respective.
Pe de alta parte, noua afacere nu si-a creat deja un nume in mintea consumatorilor si nici nu are un “trecut” care sa poata fi verificat in momentul evaluarii. De asemenea, francizorul are o experienta redusa in domeniu, iar suportul si asistenta oferite pot sa nu se ridice la nivelul celor oferite in cadrul unei retele de franciza mai dezvoltata. Si, bineinteles, riscul de a esua este mult mai mare, operind o unitate in cadrul unei francize aflata la inceput de drum.
Rata de extindere a unei francize arata stabilitatea si atractivitatea pentru noi francizati a afacerii. Atunci cand evalueaza o franciza in vederea achizitionarii, potentialul francizat trebuie sa afle informatii cat mai exacte privind ratele de crestere si cum afecteaza acestea capacitatea francizorului de a oferi suport si asistenta de buna calitate.
Pentru mai multe informatii despre acest subiect, vizitati
www.fbb.ro
Corina Driga, franchise consultant, IMO Franchising Group
email:
imooffice@gmail.com
Comentarii articol (0)