Nivelul de dezvoltare al unei francize presupune mai multi factori: numarul de francizati, numarul de unitati deschise, profiturile inregistrate, precum si frecventa de includere in sistem a noi francizati si de deschidere a noi unitati.
O franciza dezvoltata, cu un numar mare de francizati inseamna, de multe ori, o afacere dezvoltata si stabila, bazat pe un concept testat, care si-a dovedit fiabilitatea si care ofera siguranta. O astfel de afacere ofera mai multe sanse de reusita, dar nu si sansa unei dezvoltari rapide a francizatului. Dezvoltarea retelei se face in mod gradual, constant, pornind de la planul de afaceri care, desi conservator, este solid si deja perfectionat. Acest tip de sistem de franciza ofera suport francizatilor sai (marketing, alegerea locatiei, training, etc), avand deja dezvoltate si testate mecanismele si echipele care realizeaza aceste servicii. In afara de faptul ca brand-ul produsului sau serviciului comercializat de afacerea respectiva este deja cunoscut de public, compania francizoare are un trecut si o experienta care pot fi verificate. De asemenea, potentialul francizat are posibilitatea de a discuta cu francizatii deja existenti in retea pentru a afla informatiile care ii sunt necesare luarii unei decizii in privinta achizitionarii unei licente in sistemul respectiv.
Pe de alta parte, insa, o franciza dezvoltata poate fi restrictiva pentru cineva care are idei si caruia ii place sa riste. De asemenea, piata produsului sau serviciului respectiv este deja saturata de oferta existenta, iar noul francizat se confrunta cu concurenta facuta de numerosii francizati ai afacerii. In schimb, cu cat o franciza este mai dezvoltata si mai cunoscuta, cu atat redeventele sunt mai mari, de obicei, insa ritmul de recuperare al investitiei este lent.
Potentialul francizat trebuie insa sa afle si raspunsul la intrebarea de ce se dezvolta incet aceasta afacere? Acest ritm lent de dezvoltare este prevazut de planul de afaceri sau reflecta faptul ca franciza respectiva se confrunta cu anumite probleme? De altfel, un numar mare de francizati si o rata mare de includere a acestora in sistem, pot fi semnalul ca ceva nu este tocmai in regula cu afacerea respectiva. Achizitionarea licentei, negocierea contractului, training-ul noului francizat, gasirea si amenajarea locatiei, angajarea si training-ul personalului, toate presupun efort considerabil si o perioada anumita de timp alocata acestui proces.
Pentru a va face o idee cam care este rata de includere de noi francizati intr-un sistem, aflati numarul de noi francizati ai retelei, dintr-un an (de regula, ultimul an). Acest numar trebuie sa fie rezonabil; bineinteles nu includem aici cazul retelelor foarte mari sau cel al francizelor aflate chiar la inceput de drum. Daca numarul noilor francizati este prea mic, poate insemna ca reteaua respectiva se confrunta cu probleme care o fac mai putin atractiva in ochii potentialilor francizati. Daca numarul acestora este prea mare, acesta poate fi un semnal ca echipa care ofera asistenta si suportul francizatilor este coplesita de sarcini, si, deci, calitatea serviciilor oferite poate avea de suferit. De asemenea, de obicei in
cazul fraudelor, al falselor francize sau al francizelor in care scopul francizorului este sa obtina cat mai multi bani prin taxa de franciza, se inregistreaza o rata mare de atragere a noilor francizati in sistem. Acesti noi francizati nu beneficiaza de training sau de suportul necesar pentru deschiderea si operarea unei unitati.
Rata de crestere a numarului francizatilor unui sistem se poate masura facind o comparatie intre procentul noilor francizati la numarul total al francizatilor respectivului sistem. De exemplu, intr-un sistem care are 200 de francizati in total, un numar de 10 noi francizati inseamna ca francizorul are o capacitate mai mare de a oferi asistenta si suportul necesare, decat francizorul unui sistem care are 10 noi francizati, dintr-un numar total de 20. Specialistii in domeniu spun ca un procent intre 10 si 35% din totalul francizatilor reprezinta o cifra rezonabila. De asemenea, aceiasi specialisti spun ca e preferabil ca fiecarei persoane din echipa care ofera suport si asistenta sa ii revina cam 15 – 20 noi francizati ai retelei. Este foarte important ca aceasta echipa sa nu fie coplesita de cuantumul de munca pe care trebuie sa o realizeze pentru ca francizatii sa primeasca ajutorul de care au nevoie, iar problemele cu care se confrunta acestia sa fie tratate atent si cu toata seriozitatea.
In timpul negocierii cu potentialul francizat, francizorul nu este obligat sa ofere informatii privind numarul de francizati si rata de crestere a afacerii sale, dar, in general, daca este intrebat el le va furniza.
Pentru mai multe informatii despre acest subiect, vizitati www.fbb.ro
Corina Driga, franchise consultant, IMO Franchising Group
email: imooffice@gmail.com
Comentarii articol (0)