Noua legislatie fiscala da destule dureri de cap intreprinzatorilor, contabililor acestora, cat si inspectorilor fiscali. Prezentam in continuare cateva aspecte, cu speranta ca aceste scurte prezentari vor aduce un plus de claritate si un tonus bun celor preocupati de aplicarea corecta a T.V.A.
1. Situatii generale
Arborele decizional este structurat pe 5 intrebari: a) operatiunea este efectuata de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare? b) operatiunea este cuprinsa in sfera de aplicare a T.V.A.? c) unde are loc operatiunea? d) este scutita operatiunea, cu sau fara drept de deducere? e) cine este persoana obligata la plata T.V.A.?
Exemplul nr. 1
= Fie A si B tari de pe teritoriul Comunitatii. O persoana impozabila, obisnuita, din tara A vinde bunuri cuprinse in sfera de aplicare a T.V.A. in tara B. Presupunem ca avem o operatiune cu plata si ca marfa se transporta de la Furnizorul X (din A) la Beneficiarului Y (din B).
Beneficiarul Y comunica furnizorului un cod valabil de T.V.A..
= Asa cum este formulat enuntul, avem de raspuns doar la ultimele 3 intrebari: c) Locul este acolo unde incepe transportul – in tara A. d) si e) Operatiunea este scutita conform art. 143(2) lit a) din Codul fiscal:
"Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:
a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de T.V.A., atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru …” (sublinierile apartin autorului). Atentie, sunt si exceptii la acest articol.
Cod valabil de inregistrare in scopuri de T.V.A.
Prin Ordinul 901 din 5 iunie 2006 s-a stabilit in Romania noul cod fiscal de inregistrare, cel cu RO. Toate firmele inregistrate ca platitori de T.V.A. au primit codul cu RO incepand cu 1 noiembrie 2006.
Prin Ordinul 1.706 din octombrie 2006, se arata cum se verifica acest cod. De exemplu, daca o firma cumparatoare din Romania doreste sa verifice codul transmis de un furnizor dintr-un stat membru, atunci:
a) acceseaza pagina de internet a Comisiei Europene, la adresa: http://ec.europa.eu/taxation customs/vies/en/vieshome.htm, utilizand adresa: http://anaf.mfinante.ro/wps/portal/VIES.htm;
b) sau transmite o solicitare, prin posta electronica, la adresa/adresele mentionata/mentionate pe portalul A.N.A.F., utilizand: http://anaf.mfinante.ro/wps/portal/;
c) sau transmite o solicitare in scris, prin posta sau direct la registratura directiilor generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, sau a Directiei generale de administrare a marilor contribuabili.
Concluzie
Furnizorul, in cazul in care primeste de la client un cod valabil, emite o factura fara T.V.A. Inregistreaza operatiunea in Jurnalul de vanzari, in Decontul de T.V.A. si in Declaratia recapitulativa.
= Daca codul transmis de beneficiar nu este valabil, factureaza cu T.V.A.
= De asemenea, daca bunurile nu parasesc tara A, dar beneficiarul din statul membru are totusi un cod valabil, se factureaza tot cu TVA. De exemplu, o firma din Romania factureaza unei alte firme din Franta o marfa. Marfa este trimisa din Bucuresti, dar nu paraseste Romania, de la firma X furnizoare pleaca la firma Y in Constanta, prin care societatea franceza a inregistrat un sediu permanent. In acest caz factura este cu T.V.A.
Declaratia recapitulativa. Potrivit Codului fiscal, art. 1564:
“(1) Fiecare persoana impozabila, inregistrata conform art. 153, trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unui trimestru calendaristic, o declaratie recapitulativa privind livrarile intracomunitare, conform modelului stabilit de Ministerul Finantelor Publice, care va cuprinde urmatoarele informatii:
a) suma totala a livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de la plata taxei, in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a) si d) pe fiecare cumparator, pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in trimestrul calendaristic respectiv;
…
(3) Declaratiile recapitulative se depun numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru astfel de operatiuni.” (sublinierile apartin autorului)
Exemplul nr. 2
= O intreprindere mica din Romania vinde bunuri cuprinse in sfera de aplicare a T.V.A., intr-o tara membra. Presupunem ca avem o operatiune cu plata si ca marfa se transporta de la Furnizorul X (din Romania) la Beneficiarului Y (din Comunitate).
Indiferent daca beneficiarul Y comunica furnizorului roman un cod valabil de T.V.A., avem:
Definitie: Art. 1251 – Semnificatia unor termeni si expresii
“14. intreprindere mica reprezinta o persoana impozabila care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152 sau, dupa caz, un regim de scutire echivalent, in conformitate cu prevederile legale ale statului membru in care persoana este stabilita, conform art. 24 si 24 (a) ale Directivei a 6-a!”
= Asa cum este formulat enuntul, raspunsul la prima intrebare este dat de art. 152 din Codul fiscal:
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
“(1) Persoana impozabila stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie poate solicita scutirea de taxa, numita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
…
(8) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile art. 145 si 146;
b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau alt document;
c) este obligata sa mentioneze pe orice factura o referire la prezentul articol, pe baza careia se aplica scutirea.” (sublinierile apartin autorului)
Concluzie
Furnizorul roman va emite o factura fara T.V.A. pe care mentioneaza “scutit conform art. 152 Cod fiscal”. Inregistreaza operatiunea in Jurnalul de vanzari, in Decontul de T.V.A. si in Declaratia recapitulativa.
Marius CIOCANEL
Comentarii articol (3)