Claudiu Lascoschi este avocat pledant inscris in Baroul Bucuresti, titular al Cabinetului de avocatura Claudiu Lascoschi, specializat in consultanta in materia dreptului afacerilor (si in dreptul comertului international), in domeniul constituirii de societati comerciale, redactarea de contracte cu caracter comercial, interpretarea clauzelor contractuale si de asemenea, in reprezentarea drepturilor si intereselor clientilor in fata instantelor de judecata de toate gradele de jurisdictie. Fiind avocat pledant (barrister) este specializat si in domeniul dreptului penal.
AvocatNet: De ce ati ales profesia de avocat?
Claudiu Lascoschi: Pentru ca mi-am dorit foarte mult sa fiu avocat. Nu mi-a placut niciodata sa fiu judecator sau procuror.
AvNet: Cat de usor sau de greu este pentru un absolvent de drept sa devina avocat?
CL: Este greu, intr-adevar, dar cu multe munca si cu ceva talent, poate sa fie ceva mai simplu decat pare la prima vedere.
AvNet: In acest moment, sunteti titularul unui cabinet individual de avocatura. De ce ati ales aceasta forma si nu ati optat sa va exercitati profesia in cadrul unei societati sau case de avocatura?
CL: Problema este ca nu am gasit asociati care sa corespunda unor cerinte efective, iar pe de alta parte, alte persoane cu care am vorbit sunt deja asociate cu alti avocati.
Avnet:Ce obstacole intampina un avocat in exercitarea profesiei sale?
CL: Obstacole sunt multe, dar cu rabdare, cu tact si atentie, pot sa fie inlaturate, rand pe rand. Trebuie multe tenacitate in profesie si sa nu te lasi usor intimidat, indiferent de circumstante.
AvNet: Intimidat de cine?
CL: Intimidat de anumite situatii create. In cadrul unui anumit proces pot sa apara anumite probleme, mai ales in procesele penale. Acolo nu exista o egalitate, asa cum prevede Conventia Europeana a Drepturilor Omului, intre aparare si acuzare. Exista anumite discrepante, care nu sunt inca bine puse la punct.
AvNet: Care este statutul avocatului in societatea romaneasca?
CL: Are un rol cu totul si cu totul deosebit. Oamenii inca nu au in vedere acest aspect, dar eu consider ca fiecare om are nevoie de un avocat, ori la firma, ori in viata privata, pentru a-si cunoaste drepturile si libertatile fundamentale si chiar drepturile subiective civile. Si daca gandesti gresit ceva, este deosebit de neplacut. O dovada in sensul acesta o constituie chiar procesele, pe probleme imobiliare mai ales. Pentru ca nu au stiut sa se orienteze bine (n.n. oamenii ), au ajuns in niste litigii interminabile, de ani de zile.
AvNet: Dumneavoastra sustineti ca o persoana trebuie sa apeleze la un avocat, inainte de a ajunge in situatia unui proces ...
CL: Absolut. Si costurile sunt mult mai reduse. Consultanta inainte de aparitia unei probleme atrage costuri mult mai reduse si chiar inlaturarea unei situatii juridice ulterioare care poate sa fie foarte neplacuta.
AvNet: Care este opinia dumneavoastra in legatura cu actul de justitie din Romania?
CL: Justitia functioneaza bine in marea majoritate a cazurilor. Desigur ca pot fi si cazuri izolate, dar sunt foarte rare.
AvNet: Se vorbeste de un blocaj al actului de justitie ...
CL: Eu nu consider ca ar fi vorba de un blocaj, cel putin in procesele mele nu am intalnit blocaje, ci doar anumite probleme pe care am reusit sa le rezolv.
AvNet: In principiu este vorba de o tergiversare, de o intarziere a termenului de judecata ...
CL: Este o problema legata de faptul ca sunt prea putini judecatori, raportati la numarul de cauze care se judeca. Practic, Ministerul Justitiei ar trebui sa se implice prin suplimentarea numarului de judecatori, carora sa le fie repartizate cauzele intr-un numar mai mic. Au foarte multe cauze de rezolvat, si de aceea merge greu.
AvNet: In final, as dori sa ne spuneti daca profesia de avocat este solitara sau este necesara o colaborare cu specialisti din alte domenii, din spatiul juridic sau din afara acestuia.
CL: Sigur ca lucrurile pot fi privite in functie de situatia concreta ivita. De pilda, trebuie foarte mult studiu individual pentru fiecare avocat, iar pe de alta parte, nu poate fi contestat faptul ca este nevoie de o anumita interdependenta disciplinara. Nu pot sa ma gandesc acum la un exemplu, dar cert este un lucru, ca este nevoie si de colaborari in anumite circumstante.
Comentarii articol (2)