Claudiu Lascoschi este avocat pledant inscris in Baroul Bucuresti, titular al Cabinetului de avocatura Claudiu Lascoschi, specializat in consultanta in materia dreptului afacerilor (si in dreptul comertului international), in domeniul constituirii de societati comerciale. Fiind avocat pledant (barrister) este specializat si in domeniul dreptului penal.
Care este domeniul de activitate cu privire in care ati spune oficial ca v-ati specializat?
In mod oficial sunt specializat in domeniul dreptului penal si in cel al dreptului comercial, respectiv dreptul afacerilor, atat in ceea ce priveste dreptul intern, cat si dreptul comertului international.
Cum vedeti concurenta pe aceasta nisa de clientela?
In domeniul dreptului penal, desi nu sunt multi avocati specializati efectiv in acesta materie, majoritatea dintre acestia sunt fosti judecatori, fosti procurori si fosti politisti. Din acest motiv, concurenta prezinta anumite particularitati spre deosebire de celelalte domenii de drept si calitatea serviciilor oferite de cabinetul meu trebuie sa se ridice la standarde de un inalt profesionalism.
Pentru a rezista in domeniul dreptului penal mai este necesar ca si solutia (hotararea) pronuntata de instanta de judecata penala sa fie favorabila clientului.De exemplu, achitarea inculpatului in cazul in care este nevinovat, suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii sau, atunci cand inculpatul este recidivist, obtinerea unei pedepse cat mai reduse cu putiinta. Atunci cand inculpatul este recidivist conform legii, in situatia in care este gasit vinovat de catre instanta, acesta va fi condamnat in mod obligatoriu la pedeapsa inchisorii cu executare.
In domeniul dreptului afacerilor concurenta prezinta caracteristici diferite de cele din dreptul penal. Piata prezinta o mare diversitate in ceea ce priveste pretul serviciilor avocatiale. Acest domeniu de activitate are anumite societati civile de avocati foarte bine cristalizate pe nisa de piata respective.
In raport de alte societati de avocati, cabinetul meu practica onorarii accesibile clientilor in ceea ce priveste reprezentarea drepturilor si intereselor acestora in fata instantelor de judecata.
O problema deosebita o constituie faptul ca patronii societatilor comerciale, evident, nu toti ( in special cei din afara Bucurestiului ) nu inteleg sau nu vor sa inteleaga rolul avocatului de consultanta. Din acest motiv contractele pe care le incheie cu alte societati care au avocati angajati determina o situatie juridica care ii defavorizeaza adesea in cazul in care ajung in fata instantelor de judecata.
Se pot incheia contracte de asistenta juridica cu obiectul de consultanta juridica in baza carora se poate acorda consultanta prin telefon, iar redactarea contractelor poate fi transmisa prin mijloace de comunicare moderna ( de exemplu, fax, mail ).
In materie comerciala avocatul de consultanta constituie un pilon de baza al succesului societatii comerciale.Sunt de parere ca, este indicat ca patronul societatii sa cunoasca dinainte rezultatul unui eventual proces, decat ca acesta sa invete din propriile greseli dupa pierderi financiare insemnate, pentru anumite greseli sau carente de natura juridica.
Ce cursuri de pregatire profesionala ati urmat?
Sunt licentiat al facultatii de drept din cadrul Universitatii Bucuresti.
Ce carti ati dori sa cumparati in perioada urmatoare?
Apreciez in mod cu totul si cu totul deosebit editura CH Beck.Desi, sunt foarte exigent atunci cand cumpar o carte juridica, pot spune ca am constatat cu placere ca aceasta editura nu face nici un fel de greseli de redactare in ceea ce priveste legislatia actualizata.
Cu toate acestea, datorita a repetatelor schimbari legislative in acest moment nu sunt in cautare de carti cu specific juridic.Am foarte multe carti de specialitate juridica in materie de jurisprudenta si consider ca, acestea sunt de un real folos in vederea exercitarii profesiei de avocat la standarde ridicate.
Care sunt aspectele cele mai riscante si epuizante ale activitatii dumneavoastra profesionale?
Daca noi avocatii nu percepem intregul onorariu inainte de acordarea asistentei juridice, respectiv, inainte de a reprezenta drepturile si interesele clientului in fata instantei de judecata, dupa aceea riscam sa nu ne mai primim banii de la client.Cand spun aceasta, nu ma refer la onorariul de succes intrucat acesta se primeste dupa finalizarea si castigarea procesului.Acest onorariu de succes se prevede separat in contractul de asistenta juridica incheiat cu clientul.
Oricum daca clientul nu este solvabil onorariul de succes ramane un simplu deziderat.De aceea, regula in ceea ce priveste onorariul avocatiilor o constituie perceperea onorariului anticipat.
Cat priveste efortul, acesta prezinta particularitati deosebite.In desfasurarea activitatii profesionale a avocatului exista atat efort fizic, cat si efort psihic si intelectiv.
Un exemplu de efort fizic pe care il pot evoca este atunci cand cauti un dosar al instantei, timp de cateva ore si nimeni din personalul administrativ al instantei nu stie unde se afla.Apoi dupa cateva ore, timp in care trebuie sa umblii si sa insisti, acesta se gaseste.
Un alt exemplu de efort fizic (datorita timpului alocat) si intelectiv ( datorita unui grad ridicat de atentie si concentrare ) il poate constitui pregatirea apararii in anumite cauze complexe.De pilda, pregatirea pledoariei, redactarea diferitelor cereri, exceptii de tot felul, note de sedinta, concluzii scrise pe fondul cauzei care necesita o formulare in scris pentru ca instanta de judecata sa inteleaga mai bine anumite aspecte din cele deduse judecatii, dintre care unele determinante pentru ,, intoarcerea rezultatului" previzibil la prima vedere.
Daca maine ar trebui sa va specializati intr-o alta ramura de drept care sa completeze activitatea de acum, care ar fi acea ramura de drept?
Intrarea in UE aduce pentru avocatul roman o noua provocare si anume, litigiile in fata Curtii Europene de Justitie.
Nu este vorba de Curtea Europeana a Drepturilor Omului ( C.E.D.O. ) si de aplicarea Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Care este cel mai lung proces in care ati fost implicat?
In mod paradoxal, cel mai lung proces pe care l-am avut a fost unul penal, cu foarte multi arestati in cauza.In mod incredibil durata acestuia s-a derulat aproximativ doi ani de zile in fata PRIMEI INSTANTE ( cu faza de urmarire penala inclusa).
Precizez faptul ca, in acest proces, durata nu a afectat in nici un fel interesul clientului meu, ba chiar mai mult, acesta, a fost favorizat de toata aceasta durata indelungata a procesului judiciar in fata unei singure instante de judecata, intrucat, in timp, s-au produs si modificari legislative in materia dreptului penal.Tocmai de aceea, datorita interselor clientului meu, nu am fost interesat sa scurtez durata procesului.In materia dreptului penal se aplica legea penala mai favorabila.
Care este cel mai amuzant caz pe care l-ati consiliat?
Nu am avut nici un caz amuzant. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in ceea ce priveste reprezentarea drepturilor si intereselor in fata instantelor de judecata, la cabinetul meu se prezinta multe persoane pentru care reprezint ultima speranta de a scapa dintr-o mare incurcatura de natura juridica.
O lege pe care ati dori sa o inventati. Argumentati, va rugam, insa folosind un limbaj accesibil publicului larg.
O lege prin care sa fie introduse si reglementate legislativ CURTILE CU JURATI IN ROMANIA pentru cazul in care, in PROCESELE PENALE acuzatii sustin ca sunt nevinovati.In Romania nu au existat niciodata CURTI CU JURATI.
Aceasta ar fi o modalitate concreta prin care s-ar putea reduce pana la eradicare discutiile privitoare la coruptia de la noi din tara in procesele penale.Juratii stau total izolati pe intreaga desfasurare a procesului si nici o persoana nu poate avea acces sa vorbeasca cu ei.Evident ca intr-o asemenea situatie procesele ar trebui sa aiba o durata foarte scurta, cu termene de judecata la cel mult doua zile distanta unul de altul, pentru ca, altfel, juratii s-ar afla intr-o veritabila stare de ,, privare de libertateÂ’Â’, fiind paziti la usa de gardieni.
O lege pe care ati dori sa o modificati. Argumentati, va rugam.
Codul penal si codul de procedura penala in ceea ce priveste intelegerea scrisa dintre procuror, ca reprezentant al drepturilor si intereselor statului si avocat referitor la recunoasterea faptei si stabilirea unei pedepse précis determinata, inca din faza de urmarire penala, adica din momentul INTELEGERII SCRISE dintre aparare si acuzare.
In acest fel, s-ar evita situatiile in care procurorul ii spune invinuitului sau inculpatului (acuzatului) ca daca isi recunoaste fapta s-ar putea sa-i dea drumul din starea de retinere sau de arest preventiv ( toate aceasta datorita faptului ca domnul procuror nu are probe clare in acuzare), iar apoi, dupa ce acesta recunoaste savarsirea faptei ( pe care poate ca nici nu a facut-o) sa vina sa spuna ca nu ii da voie seful si ca ramane in detentie.
Personal nu am patit astfel de evenimente neplacute ( in sensul ca, nu pot sa cred asa ceva) insa, aceste lucruri inca se practica.Acest lucru i se spune de catre procuror acuzatului, nu avocatului.
O alta dispozitie din cadrul codului de procedura penala pe care as dori sa o modific este aceea legata de LIBERAREA PROVIZORIE PE CAUTIUNE.
Potrivit dispozitiilor codulului de procedura penala prevazute de art 160 indice 2 LIBERAREA PROVIZORIE PE CAUTIUNE nu poate fi acordata de judecator decat in cazul in care pedeapsa inchisorii prevazuta de lege nu depaseste 18 ani.Ceea ce incerc eu sa subliniez, este faptul ca, o persoana poate sa fie NEVINOVATA chiar daca pedeapsa inchisorii prevazuta de lege depaseste 18 ani.
Acest lucru inseamna ca daca o persoana nevinovata a fost arestata preventiv dintr-o eroare sau o interpretare eronata a probelor din partea judecatorului, aceasta nu poate fi pusa in libertate decat in cazul in care probele care au constituit motivele de fapt ale arestarii dispar sau in cazul in care organele judiciare aresteaza o alta persoana pentru aceeasi fapta prevazuta de legea penala.
Spre exemplificare, o persoana acuzata de omor (crima) NU ARE DREPTUL de a beneficia de liberarea provizorie pe cautiune, chiar daca, in realitate ar fi nevinovataÂ…
Ce va face un bun avocat?
Studiez cu seriozitate cauzele si acord o atentie deosebita respectarii secretului profesional.Deci, in primul rand, subliniez faptul ca muncesc foarte mult si abordez procesele, din punct de vedere profesional, cu foarte multa seriozitate.
Daca accept un caz fac tot posibilul sa obtin castig de cauza pentru clientul meu.Fac studii individuale aprofundate cu privire la evolutia legislatiei, a doctrinei si a jurisprudentei instantelor de judecata in ipoteza cauzelor (proceselor) complexe.
Datorita faptului ca sunt pasionat de drept si am o anumita lejeritate si acuraratete in exprimare, reusesc adesea sa il fac pe judecator sa asculte cu atentie pledoariile mele, ceea ce, de foarte multe ori, in opinia mea, imi confera un avantaj la momentul pronuntarii hotararii.
Un sfat pentru tinerii avocati.
Sa faca foarte mult studiu individual, atat cu privire la lege, cat si cu privire la doctrina si jurisprudenta instantelor.Sa nu astepte prea multi ani sa dobandeasca experienta in profesia de avocat.In domeniul dreptului, nici un proces nu seamana cu altul, fiecare caz in parte prezentand particularitati specifice, atat in ceea ce priveste normele de drept aplicabile, cat si in ceea ce priveste situatia de fapt existenta, de la speta la speta.
In conditiile modificarilor legislative repetate in Romania experienta avocatiilor nu mai constituie un atu de baza al vechilor avocati.Toti avocatii indiferent de vechimea in profesia de avocat si experienta profesionala, din punct de vedere al cunoasterii stiintei dreptului, pornesc din acelasi loc.In acest punct, studiul individual poate sa faca diferenta intre avocati.Deci, din punct de vedere al calitatii serviciilor oferite ei au posibilitatea de a se afla in situatie de egalitate cu toti ceilalti avocati, indiferent de orice alte circumstante.Nu mai suntem in regimul comunist unde o lege rezista 20-30 de ani, uneori chiar si mai mult.
Comentarii articol (1)