Propunerile au fost formulate de Baroul Bucuresti si de Baroul Cluj pentru modificarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si functionarea profesiei de avocat.
Propunerile sunt afisate pe site-ul UNBR si se comunica barourilor. Acestea vor asigura dezbaterea si eventuala completare a acestora, pana pe 15 iunie. Proiectul de propuneri va fi avizat de Consiliul UNBR in vederea dezbaterii si aprobarii in cadrul Congresului Avocatilor.
O prima modificarea a Legii nr. 51/1995 vizeaza art. 11, litera a, care prevede, in forma actuala, ca poate fi membru al unui barou din Romania persoana care „este cetatean roman si are exercitiul drepturilor civile si politice”. Propunerea de modificare elimina conditia de a fi cetatean roman, mentinand insa obligativitatea de a avea „exercitiul drepturilor civile si politice".
De asemenea, articolul 13, litera b, referitor la persoana care este nedemna de a fi avocat, se modifica, avand urmatorul cuprins:
„ Cel care a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca sau a savarsit abuzuri impotriva profesiei de avocat, stabilite prin procedura prevazuta in Statutul profesiei de avocat”
Propunerea de modificare prevede ca o persoana este nedemna de a fi avocat daca a desfasurat activitati de politie politica, situatie constatata definitiv si irevocabil, in conditiile legii.
In plus, conform proiectului de propuneri, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen “licentiatul in drept, titular al diplomei de doctor in drept”. In forma actuala, Legea nr. 51/1995 prevede la articolul 16 alin (2) lit. a) ca scutirea de examen se adreseaza celor care sunt titulari ai diplomei de doctor in drept.
Art. 16 indice 1 se abroga, avandu-se in vedere decizia Curtii Constitutionale nr. 513 din 20 iunie 2006. Curtea Constitutionala a decis ca prevederile art. 16 indice 1 sunt neconstitutionale: “Persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a fi primita in profesia de avocat poate solicita aceasta cu cel putin 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare in sistemul de pensii si asigurari sociale din care face parte”
Art. 50 alin. (2) lit. d) se modifica. Acesta se refera la competentele Adunarii Generale a unui Barou si va avea urmatorul cuprins: „ alege si revoca decanul, membrii consiliului, membrii comisiei de cenzori si pe cei ai comisiei de disciplina. Decanul este ales pentru un mandat de 2 ani si poate fi reales o singura data, fara ca noul mandat sa fie consecutiv primului mandat. Decanul se alege dintre avocatii cu o vechime de minim 8 ani in profesie, la implinirea primului an de mandat al decanului in functie, iar exercitarea mandatului decanului nou ales se va face dupa expirarea mandatului decanului in functie.
Pana la inceperea exercitarii mandatului de catre decanul nou ales, acesta din urma devine membru de drept al consiliului.
Pe perioada exercitarii mandatului, decanul are dreptul la o indemnizatie egala cu cel putin media lunara a veniturilor din profesie realizate in anul precedent alegerii si va fi trecut pe lista avocatilor incompatibili cu dreptul de exercitare a profesiei. „
Referitor Adunarea Generala a unui Barou, propunerea de modificare prevede la art. 52 alin. (2) ca:
„ In cazul in care numarul legal nu este intrunit, iar pe ordinea de zi a sedintei nu este inclusa alegerea organelor de conducere a baroului, prezidiul adunarii generale de fata cu cei prezenti, stabileste o noua adunare generala in termen de cel mult 15 zile. Consiliul baroului are obligatia sa indeplineasca procedura convocarii cu cel putin 7 zile inainte de data fixata. „
O alta modificare vizeaza art. 52 alin. (3) indice 1, care va avea urmatorul cuprins:
„ Adunarile generale de alegeri a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite cu participarea majoritatii membrilor baroului.
Participarea la adunarea generala de alegere a organelor de conducere a baroului se face personal sau prin reprezentant – elector.
Reprezentantul trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 66 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat; numarul de avocati care isi pot delega votul uni reprezentant – elector este de maximum 5.
Pentru Baroul Bucuresti, alegerea organelor de conducere a baroului se face prin desemnare de reprezentanti – electori, potrivit procedurii stabilite prin Statutul profesiei.
In cazul Baroului Bucuresti, reprezentantul poate exprima in afara propriului vot si votul a cel mult 10 avocati reprezentati.”
De asemenea, art. 52 alin. (4) indice 2 se modifica si va avea urmatorul continut:
„ Hotararile adunarilor generale de alegere se iau cu votul majoritatilor membrilor prezenti sau reprezentati,cu privire la toate problemele inscrise pe ordinea de zi, in afara de cazurile cand legea prevede alt cvorum de sedinta si de vot.
Consiliul baroului poate decide ca hotararile adunarii generale sa fie luate prin exprimarea votului in forma electronica cu respectarea dispozitiilor legale privind cvorumul de sedinta si de vot.”
Comentarii articol (0)