Propunerile sunt afisate pe site-ul UNBR si se comunica barourilor. Acestea vor asigura dezbaterea si eventuala completare a acestora, pana pe 15 iunie. Proiectul de propuneri va fi avizat de Consiliul UNBR in vederea dezbaterii si aprobarii in cadrul Congresului Avocatilor.
Conform Proiectului de propuneri, art. 10 alin. (4) din Statutul profesiei de avocat se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ Corespondenta si informatiile transmise intre avocati, sau dintre avocat si client, indiferent de tipul de suport, nu pot fi in nici un caz aduse ca probe in justitie si nici nu pot fi lipsite de caracterul confidential, iar probele obtinute pe baza acestor inregistrari sunt nule absolut. „
Noutatea modificarii articolului 10 alineatul (4) consta in introducerea propozitiei: "probele obtinute pe baza acestor inregistrari sunt nule absolut. „
De asemenea, art. 21 se introduce alineantul (6) care va avea urmatorul cuprins:
„ Inscrierea in tabloul avocatilor a avocatilor care isi exercita profesia in calitate de titular al unui cabinet individual se va face dupa verificarea conditiilor minimale ce trebuiesc indeplinite de spatiul in care este organizat sediul cabinetului, stabilite de consiliul baroului.”
Art. 68, care se refera la activitatea Barourilor, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ (1) Adunarea generala este legal constituita cu participarea majoritatii avocatilor care au dreptul de a participa la adunarea generala. (1)
(2) In cazul in care numarul legal nu este intrunit, prezidiul adunarii generale, de fata cu cei prezenti, stabileste o noua adunare generala, in termen de cel mult 15 zile, care va fi convocata prin grija consiliului baroului.
(3) Adunarea generala convocata in conditiile alin. (2) este legal constituita cu participarea a cel putin unei treimi din numarul total al membrilor sai.
(4) Dispozitiile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul adunarilor generale de alegere a organelor de conducere a barourilor.
In cazul in care cvorumul adunarii generale de alegere a organelor de conducere a baroului nu este legal constituit, consiliul baroului va stabili data la care se convoaca o noua adunare generala de alegere a organelor de conducere a baroului cu respectarea deciziei prin care s-a adoptat regulamentul pentru organizarea alegerilor organelor baroului, prevazuta in Statut. *
*In prezent, alineatul (4) stabileste:
Adunarile generale de alegere a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite numai cu prezenta majoritatii avocatilor care au dreptul de a participa la adunarea generala. Pentru Baroul Bucuresti alegerea organelor de conducere a baroului se poate face si prin desemnare de reprezentanti-electori. Pot fi reprezentanti-electori avocatii care au drept de a participa la adunarea generala a baroului.
In fapt, se introduce un nou alineat (4), iar vechiul alineat (4) va deveni alineatul (5), alineatul (5) va deveni alineatul (6), alineatul (6) va deveni alineatul (7) si alineatul (7) va deveni alineatul 8.
(5) Adunarile generale de alegere a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite numai cu prezenta majoritatii avocatilor care au dreptul de a participa la adunarea generala. Pentru Baroul Bucuresti alegerea organelor de conducere a baroului se poate face si prin desemnare de reprezentanti – electori. Pot fi reprezentanti – electori avocatii care au drept de a participa la adunarea generala a baroului.
(5) Cu cel putin 6 luni anterior datei desfasurarii alegerilor, consiliile barourilor vor adopta regulamentul pentru organizarea alegerilor organelor baroului. Regulamentul va ramane definitiv in termen de 30 de zile de la data afisarii sale la secretariatul baroului.
(6) Cu cel putin 6 luni anterior datei desfasurarii alegerilor, consiliile barourilor vor adopta regulamentul pentru organizarea alegerilor organelor baroului. Regulamentul va ramane definitiv in termen de 30 de zile de la data afisarii sale la secretariatul baroului.
(7) Hotararile adunarii generale se iau cu votul majoritatii membrilor prezenti, in afara de cazurile in care legea prevede alt cvorum de sedinta si de vot.
(8) Membrii Baroului Bucuresti care indeplinesc conditiile prevazute la art. 66 alin. (2) din prezentul statut pot participa la adunarea generala electiva personal sau prin reprezentanti – electori. Pot fi reprezentanti-electori avocatii care indeplinesc conditiile prevazute la art. 66 alin. (2) din prezentul statut; numarul de avocati care isi pot delega votul unui reprezentant – elector este de maximum 10.”
In plus, Proiectul de propune ca deciziile emise de decan sa fie atacate la consiliul baroului, in termen de 15 zile de la data comunicarii, prevedere stabilita prin modificarea art. 76 alin. (2).
De asemenea, se introduce art. 205 indice 1 cu urmatorul cuprins:
“(1) Avocatul colaborator nu are dreptul de a avea clientela personala in afara formei de exercitare a profesiei la care colaboreaza.
(2) Orice client personal trebuie adus la cunostinta avocatului titular/coordonator al formei de exercitare a profesiei la care avocatul colaborator isi desfasoara activitatea.
(3) Lucrarile profesionale efectuate pentru clientela personala a avocatului colaborator se vor efectua prin intermediul formei de exercitare a profesiei, iar in contractul de asistenta juridica se va mentiona expres caracterul de „ client personal” al avocatului colaborator, cand este cazul.
(4) Rezultatele financiare obtinute de avocatul colaborator din contractele incheiate pentru clientii personali (onorariile) vor fi incasate integral sau partial de avocatul colaborator, dupa caz, in raport de clauzele contractului de colaborare, fara a se afecta in nici un mod cuantumul retrocedarilor lunare de onorarii, prevazute in contractul de colaborare.
(5) Titularii (avocatii coordonatori) formelor de exercitare a profesiei sunt obligati sa permita avocatului colaborator tratarea clientelei personale, in conditiile prevazute in contractul de colaborare.
(6) Pentru clientela personala, avocatul colaborator va utiliza alaturi de stampila formei de exercitare a profesiei si stampila personala, aprobata de forma de exercitare a profesiei, pe care se inscriptioneaza mentiunea „avocat colaborator”. Stampila personala a avocatului colaborator poate fi confectionata si utilizata numai cu acordul formei de exercitare a profesiei si va fi mentionata expres in contractul de colaborare pentru a fi luata in evidenta de barou.
(7) In activitatea desfasurata pentru clientela personala, avocatul colaborator este raspunzator personal fata de client si are obligatia de a nu prejudicia forma de exercitare a profesiei careia avocatul colaborator ii apartine.
(8) Pentru activitatea desfasurata in cadrul asistentei judiciare a baroului, atunci cand contractul de colaborare permite desfasurarea acestei activitati, avocatul colaborator poate folosi stampila proprie si va pastra rezultatele financiare obtinute. „
In privinta examenului de definitivare in profesia de avocat, Proiectul prevede la art. 295 alin. (1):
„ Examenul de definitivare in profesia de avocat se organizeaza de catre fiecare barou. Consiliul U.N.B.R. va asigura caracterul unitar al examenului prin Regulamentul de desfasurare a examenului. Regulamentul va prevede in mod obligatoriu materiile din care urmeaza a se face examinarea si programa analitica.
Regulamentul va prevedea examinarea preponderent practica a candidatilor si respectarea optiunii acestora, in masura posibilitatilor, spre a fi examinat in raport de specializarile in care s-au initiat, separat de examinarea privind pregatirea profesionala generala.
Examenul de definitivare in profesia de avocat se poate organiza trimestrial, in ultima saptamana a fiecarui trimestru, daca consiliul baroului constata ca exista un numar suficient de candidati care justifica organizarea examenului.”
Articolele 93-97, art. 205 alin. (2) se abroga.
Comentarii articol (3)