Sindicalistii propun modificarea legii privind introducerea pensiilor private obligatorii - program care urmeaza sa intre in vigoare in luna august. Cele 5 mari uniuni sindicale din Romania impreuna cu Centrul Parteneriat pentru Egalitate acuza in primul rand lipsa unei campanii de informare a cetatenilor cu privire la introducerea sistemului de pensii private.
Apoi, spun liderii sindicali, nu exista transparenta in administrarea contributiilor. Adica nu e limpede care va fi valoarea pensiilor si ce se va intampla cu banii oamenilor in timpul cotizarii.
Posibile probleme si cu comisia de supraveghere a sistemului
A fost semnalat si un potential conflict de interese in cazul asa-numitei comisii de supraveghere a pensiilor private, dupa cum a explicat Steluta Enache de la Blocul National Sindical, autoarea unui studiu care insumeaza criticile aduse sistemului de pensii obligatorii private din Romania.
“Conform legii, comisia va fi finantata lunar de catre administrator prin plata unor sume lunare care sa finanteze activitatea comisiei. Din punctul nostru de vedere aceasta creaza o legatura dubioasa, ca sa nu-i spun de subordonare, a comisiei fata de administratorii care ii finanteaza activitatea”.
“Desi ar trebui sa-i supravegheze si sa-i controleze, practic finantarea comisiei de catre ei va schimba raporturile care ar trebui sa fie firesti”, a spus Steluta Enache de la BNS.
Ar fi si nerentabil
Sindicalistii mai spun ca, in forma actuala, sistemul pensiilor obligatorii private e nerentabil pentru ca garantia fondurilor se aplica numai cotizatiei, fara vreo dobanda.
Cu alte cuvinte, la o 100 de lei cotizatie lunara in 2007, pensia lunara va fi tot 100 de lei, dar in 2030. Ba chiar eventual mai putin, pentru ca se vor scadea comisioanele de administrare a banilor.
“Consideram ca atata timp cat un om contribuie o viata intreaga cu bani ca sa-si asigure o batranete mai linistita, ar trebui ca la momentul la care iese la pensie sa poata sa beneficieze de toate sumele pe care le-a depus acolo, indexate cu rata inflatiei. Deci o garantare a contributiilor la valoarea reala”, a spus vicepresedintele Blocului National Sindical, Minel Ivascu.
Sindicatele ar putea cere oamenilor sa nu apeleze la acest sistem de pensii In cazul primirii unui raspuns nevaforabil la scrisoarea trimisa vineri la Guvern, sindicalistii au spus ca vor incepe o campanie negativa prin care vor indemna cetatenii care pot opta pentru pensia privata, sa nu o faca.
Au precizat, de asemenea, ca au avut de altfel mai multe discutii in ultimii ani pe tema pensiilor private cu reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului, insa de cele mai multe ori nu s-ar fi tinut seama de recomandarile sindicatelor.
“Deci legea poate fi modificata. Altfel, o spunem foarte clar astazi aici, ca s-o stie si Guvernul si Parlamentul Romaniei: confederatiile sindicale din Romania vor trebui sa se angajeze intr-o campanie nationala care nu numai ca nu va sustine sistemul si nu va incerca sa cladeasca increderea oamenilor in sistem, ci le va spune tuturor celor care, cel putin prin varsta biologica pot opta pentru sistem, adica nu sunt obligati dar pot opta, sa nici nu le treaca prin cap sa intre in sistemul acesta, ca nu le promoveaza interesele”, a spus Petru Dandea, vicepresedintele Confederatiei sindicale Cartel Alfa.
Situatia actuala
Pentru pensii private facultative se poate opta deja - exista mai multe companii care ofera acest tip de asigurare, in functie de varsta si valoarea cotizatiei.
Sistemul pensiilor private obligatorii intra in vigoare din luna ianuarie a anului viitor. Cetatenii vor putea opta insa chiar din luna august a acestui an pentru compania care ar urma sa le administreze banii. Daca nu fac optiunea, vor fi dirijati aleatoriu catre o societate.
Comentarii articol (0)