Sistemul European al Bancilor Centrale include BCE si bancile centrale nationale ale statelor membre UE (de la 1 ianuarie 2007 include si Banca Nationala a Romaniei), indiferent daca acestea au adoptat sau nu moneda unica.
Eurosistemul include BCE si bancile centrale nationale ale acelor state membre care au adoptat euro.
BCE este centrul Eurosistemului si al SEBC, indeplinind impreuna cu acestea sarcinile ce le-au fost atribuite.
Banca Centrala Europeana reprezinta o institutie singulara si complexa avand in vedera faptul ca nici o alta banca centrala moderna nu a mai fost creata prin vointa politica a 15 state dezvoltate in cadrul unui tratat si pentru ca reprezinta varful Sistemului European al Bancilor Centrale care influenteaza bancile centrale nationale.
Banca Centrala Europeana este un organism independent, atat fata de institutiile comunitare cat si fata de tarile membre, inzestrat cu personalitate juridica.
BCE este administrata de un Consiliu al guvernatorilor, compus din directorii BCE si guvernatorii bancilor centrale.
Ea are dreptul exclusiv de a autoriza emisiunea de bancnote in cadrul zonei euro, in timp ce bancile centrale nationale sunt unicii actionari si detinatori ai capitalului BCE. Capitalul subscris este proportional cu ponderea PIBului si respectiv a populatiei statului membru respective in totalul comunitar.
Banca Centrala Europeana nu este doar o banca centrala ci si o institutie supranationala.
Strategia de extindere a Uniunii Europene (UE) a urmarit si urmareste in continuare integrarea noilor membri in paralel cu armonizarea obiectivelor de politica interna si externa ale tuturor statelor membre, prin respectarea si aplicarea consecventa a unor principii fundamentale comune.
In sprijinul realizarii Uniunii Economice si Monetare, Institutul Monetar European a trasat liniile principale ce aveau sa fie urmate, la momentul oportun de catre succesoarea sa, Banca Centrala Europerana.
Creat pentru a face demersurile necesare instituirii si bunei functionari a BCE, Institutul Monetar European a jucat un rol important prin functiile exercitate. Institutul a fost fondat ca precursor al Bancii Centrale Europene pentru a supraveghea infiintarea bancii si promovarea monedei unice. Institutul Monetar European si-a incetat activitatea atunci cand Banca Centrala Europeana a fost infiintata, dar meritele sale sunt inca recunoscute si apreciate. Desfiintarea acestuia concide cu momentul in care isi va fi implinit misiunea.
Din perspectiva integrarii europene, semnarea Tratatului de aderare la 26 aprilie 2005 a reprezentat evenimentul principal al anului 2005 care a marcat adancirea procesului de pregatire a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana confirmat la inceputul acestui an.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007 Romania a trecut de la statutul de observator la cel de membru cu drepturi depline in cadrul Sistemului European al Bancilor Centrale.
Av. Elisabeta Grigoriu
Comentarii articol (0)