Legea nr. 195/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 453 din 04.07.2007.
Parlamentul Romaniei
Lege nr. 195/2007 din 28/06/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 453 din 04/07/2007
pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. - Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 665 din 23 octombrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
"(3) In vederea stabilirii de catre primarie a obligatiei de plata, in raport cu cotele-parti indivize din proprietatea comuna aferente fiecarei proprietati individuale, proprietarii si asociatiile de proprietari sunt obligati sa procedeze la intocmirea documentatiilor cadastrale si sa le puna la dispozitia autoritatilor administratiei publice locale, la solicitarea acestora.
(4) In vederea avertizarii populatiei din zonele expuse riscului la cutremure proprietarii si, dupa caz, administratorii spatiilor publice cu alta destinatie situate la parterul si, dupa caz, la subsolul si/sau la alte niveluri ale cladirilor expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic au obligatia de realizare si amplasare a unor panouri de instiintare in dreptul intrarilor in spatiile respective in termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica."
2. La articolul 4, dupa litera c) a alineatului (3) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
"d) realizarea si amplasarea panourilor de instiintare in dreptul intrarilor principale in cladirile de locuit expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic in termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica in vederea avertizarii populatiei din zonele expuse riscului la cutremure."
3. La articolul 4, dupa litera c) a alineatului (3
1) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
"d) aprobarea prin dispozitie de primar a deciziei de interventie privind expertizarea tehnica/proiectarea si executia lucrarilor de consolidare la constructiile expertizate tehnic si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, in cazul in care proprietarii/asociatiile de proprietari notificati/notificate/renotificati/renotificate potrivit alin. (3) lit. c) si alin. (3
1) lit. b) si c) nu au procedat la aprobarea deciziei prin hotararea asociatiei, fiindu-i aplicabile prevederile prezentei ordonante."
4. Alineatul (5) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) La expirarea termenelor stabilite de prezenta ordonanta pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, daca nu s-a procedat la realizarea proiectarii, respectiv la inceperea executiei lucrarilor de consolidare, precum si la intocmirea documentatiilor cadastrale, aceste situatii vor fi constatate prin proces-verbal, intocmit de reprezentantul primarilor municipiilor si oraselor si, respectiv, al primarului general al municipiului Bucuresti."
5. Dupa alineatul (5) al articolului 4 se introduc trei noi alineate, alineatele (6), (7) si (8), cu urmatorul cuprins:
"(6) Autoritatile prevazute la alin. (5) vor constata prin proces-verbal orice impiedicare in desfasurarea ori continuarea lucrarilor de expertizare, de proiectare sau de executie.
(7) In temeiul proceselor-verbale prevazute la alin. (5) si (6), autoritatile administratiei publice locale vor proceda de indata la sanctionarea persoanelor vinovate de incalcarea obligatiilor stabilite de prezenta ordonanta cu amenda, luarea oricarei alte masuri prevazute de aceasta, inclusiv sesizarea instantelor de judecata, in vederea restrangerii folosintei spatiului locativ ori pentru evacuarea celor in cauza din imobilul supus lucrarilor de consolidare.
(8) In cazul cladirilor de locuit incluse in programele anuale de actiuni privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, in procesul-verbal prevazut la alin. (5) se vor inscrie si cotele-parti indivize din proprietatea comuna care revin fiecarei proprietati individuale, masurile de realizare efectiva a lucrarilor, precum si orice alte actiuni necesare indeplinirii acestora. In temeiul acestui proces-verbal, primarii municipiilor si oraselor, respectiv primarul general al municipiului Bucuresti, in conditiile prezentei ordonante, vor putea proceda la efectuarea expertizarii, precum si la contractarea proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare."
6. Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4
1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 4
1. - (1) In vederea prevenirii unui potential dezastru provocat de cutremure, proprietarii si detinatorii cu orice titlu ai constructiilor supuse reglementarilor prezentei ordonante au obligatia de a permite intrarea in imobilele pe care le detin, pentru desfasurarea activitatilor de expertizare, proiectare sau de executie a lucrarilor de consolidare a cladirilor sau a altor asemenea lucrari. In acest scop, persoanele respective vor fi instiintate cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceperea lucrarilor.
(2) In caz de refuz, intrarea in orice incapere a constructiilor supuse lucrarilor necesare de expertizare, proiectare, executie sau altor asemenea lucrari se va face cu autorizarea instantei judecatoresti, prin ordonanta presedintiala, potrivit dispozitiilor din Codul de procedura civila, data cu citarea partilor. Potrivit acelorasi dispozitii, daca este necesar, instanta judecatoreasca va putea dispune restrangerea folosintei incaperilor din constructiile supuse lucrarilor respective sau evacuarea, pe timpul desfasurarii lucrarilor de consolidare a constructiilor in cauza, a persoanelor care nu au eliberat in termen spatiul detinut in constructiile supuse consolidarii. In cazul in care instanta dispune evacuarea, prevederile art. 4 alin. (3) teza a doua sunt aplicabile.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), la cererea primarilor municipiilor si oraselor si, respectiv, a primarului general al municipiului Bucuresti sau a executorului judecatoresc, dupa caz, organele de politie, jandarmeria ori alti agenti ai fortei publice sunt obligati sa acorde sprijinul necesar pentru realizarea efectiva si fara intarziere a lucrarilor de expertizare, de proiectare si/sau de executie, precum si pentru punerea in executare a ordonantei presedintiale."
7. La articolul 8, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1
1), cu urmatorul cuprins:
"(1
1) Pentru cazurile de insolvabilitate privind rambursarea costurilor lucrarilor de consolidare, consiliul local, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la cererea proprietarului, il poate despagubi cu valoarea locuintei, asigurandu-i totodata calitatea de chirias in spatiul detinut."
8. La articolul 10, dupa litera h) a alineatului (1) se introduce o noua litera, litera h
1), cu urmatorul cuprins:
"h
1) intocmirea unui proces-verbal de constatare a refuzului privind incheierea contractului prevazut la lit. h). Prin acelasi proces-verbal se vor stabili si cuantumul sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru executia lucrarilor, precum si modalitatile de restituire a acestor sume;".
9. La articolul 10, litera i) a alineatului (1) se abroga.
10. Alineatul (2) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Contractul si procesul-verbal prevazute la alin. (1) lit. h) si h
1) au valoare de inscris autentic si constituie titluri executorii. Ipoteca legala prevazuta la alin. (1) lit. c), contractul, precum si procesul-verbal prevazute la alin. (1) lit. h) si h
1), insotite de documentatia cadastrala, vor fi inscrise in cartea funciara, cu notarea interdictiei de instrainare a constructiei inainte de rambursarea integrala a ratelor neachitate in conditiile prevazute la art. 11."
11. La articolul 10, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2
1), cu urmatorul cuprins:
"(2
1) Creantele fiscale generate de titlurile executorii prevazute la alin. (2) se executa silit de catre organele competente, in conditiile stabilite de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
12. Articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13. - Actele juridice de instrainare incheiate cu incalcarea prevederilor art. 11 sunt lovite de nulitate absoluta. Nicio persoana care incheie astfel de acte nu poate invoca buna-credinta in asemenea cazuri."
13. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - Proprietarii, persoane fizice, beneficiaza, prin exceptarea de la prevederile legale, de scutirea de taxa privind eliberarea autorizatiei de construire pentru executia lucrarilor de consolidare a constructiilor cu destinatia de locuinta din proprietate, precum si de taxa privind timbrul arhitecturii."
14. Dupa articolul 15 se introduc doua noi articole, articolele 15
1 si 15
2, cu urmatorul cuprins:
"Art. 15
1. - Oficiile de cadastru si publicitate imobiliara, alte institutii implicate, precum si orice alte persoane, in conditiile legii, au obligatia sa dea autoritatilor administratiei publice locale concursul, precum si informatiile necesare indeplinirii activitatilor prevazute de prezenta ordonanta.
Art. 15
2. - Autoritatile administratiei publice locale sunt scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cautiuni pentru cererile si actiunile adresate justitiei in temeiul prevederilor prezentei ordonante, pentru executarea lucrarilor privind reducerea riscului seismic al constructiilor existente, precum si de tarifele pentru intabularea dreptului de ipoteca sau privilegiu in favoarea autoritatilor administratiei publice locale, inclusiv radierea drepturilor reale de garantie."
15. La articolul 21, dupa litera c) a alineatului (1) se introduc patru noi litere, literele d)-g), cu urmatorul cuprins:
"d) nerespectarea obligatiei de a depune documentatia pe baza careia primaria poate sa stabileasca obligatia de plata, in raport cu cotele-parti indivize din proprietatea comuna aferenta fiecarei proprietati individuale, in termen de 60 de zile de la solicitarea acesteia de catre autoritatile administratiei publice locale;
e) nerespectarea obligatiei de realizare si amplasare a panourilor de instiintare in termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica;
f) nerespectarea prevederilor privind inventarierea cladirilor prevazute la art. 2 alin. (1
1) si notificarea in scris a proprietarilor/asociatiilor de proprietari a obligatiilor ce le revin privind expertizarea/proiectarea lucrarilor de consolidare;
g) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a) si b) privind contractarea proiectarii/executiei lucrarilor de consolidare in termen de 2 ani de la notificarea incadrarii in clasa + de risc seismic a cladirii, respectiv de la data finalizarii proiectului de consolidare."
16. La articolul 21, dupa litera c) a alineatului (2) se introduc patru noi litere, literele d)-g), cu urmatorul cuprins:
"d) nerespectarea prevederilor lit. d), cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
e) nerespectarea prevederilor lit. e), cu amenda de la 5.000 lei la 7.000 lei;
f) nerespectarea prevederilor lit. f), cu amenda de la 7.000 lei la 10.000 lei;
g) nerespectarea prevederilor lit. g), cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei."
17. La articolul 21, alineatele (3) si (4) vor avea urmatorul cuprins:
"(3) Contraventiile se aplica proprietarilor, administratorilor sau autoritatilor administratiei publice locale, dupa caz.
(4) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele cu atributii de control ale primariilor municipiilor, oraselor si comunelor, respectiv ale Primariei Municipiului Bucuresti, in cazul proprietarilor sau administratorilor, si de catre prefect, in cazul autoritatilor administratiei publice locale."
Art. II. - Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 665 din 23 octombrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR PRESEDINTELE SENATULUI
BOGDAN OLTEANU NICOLAE VACAROIU
Bucuresti, 28 iunie 2007.
Nr. 195.
Comentarii articol (0)