In prima faza, organizatorii campaniei vor sa stranga un milion de semnaturi in sprijinul acestei idei, care va fi prezentata anul viitor institutiilor comunitare cu putere de decizie.
Din necesarul de 1 milion de semnaturi de sprijin la nivelul Uniunii Europene, Romania poate aduce jumatate, spune ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.
Romania se implica in acest proiect european in conditiile in care Ministerul Sanatatii nu stie exact cati bolnavi de cancer sunt in Romania.
De altfel, in domeniu nu exista nici macar un asa-numit "plan national de cancer", ci numai un program de tratament.
Parteneriat minister - asociatiile bolnavilor de cancer
Datele oficiale vorbesc de aproape 400.000 de bolnavi de cancer, desi asociatiile in domeniu spun ca numarul real ar fi de fapt dublu.
In ceea ce priveste statistica, abia de acum inainte se va face o numarare a bolnavilor, spune ministrul Nicolaescu.
"Cand o sa facem registrul, atunci o sa va spunem exact. Pana atunci, fiecare opereaza cu ce cifre doreste. N-as vrea sa va dau cifre care maine sa nu fie adevarate sau sa fie contrazise de altii. Pentru toata lumea care e in programul de cancer exista bani", a declarat dl Nicolaescu.
Tot joi a fost semnat un parteneriat intre Ministerul Sanatatii si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
In luna mai, bolnavii de cancer au protestat in strada, actiune unica pana acum, sustinand ca ministerul i-a abandonat.
Ministrul Nicolaescu sustine ca, prin implicarea asociatiilor bolnavilor de cancer, aflarea exacta a datelor va fi mult mai usoara.
In acelasi timp, ministrul sanatatii da de inteles ca pacientii respectivi ar urma sa verifice activitatea medicilor oncologi.
Eugen Nicolaescu a declarat: "Cu dumnealor / bolnavii, n.r./ depistam toate deficientele de organizare si functionare a programului. Dansii sunt primii care stiu despre ce este vorba, care se lovesc de birocratia sistemului de oameni care nu isi fac datoria, pentru ca sa stiti, bani sunt. Noi am facut tot ce se poate face din punct de vedere organizatoric. Pe fiecare loc de munca, unii isi fac datoria, altii nu isi fac datoria.
Vicepresedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune ca parteneriatul semnat cu ministrul Nicolaescu nu inseamna ca toate cererile lor ar fi fost rezolvate, ci reprezinta doar un demers prin care sa poata influenta deciziile.
De altfel, mai spune Cezar Irimia, se pare ca numai prin actiuni de protest se mai poate rezolva ceva.
"Singurul castig concret din aceasta actiune in strada a pacientilor cu cancer a fost primirea noastra ca observatori in Comisia Nationala de Cancer, de la nivelul Ministerului Sanatatii, si 15 la suta fonduri suplimentare la rectificarea bugetului", a spus vicepresedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
Comentarii articol (0)