Guvernul Romaniei
Art. 1. - In sensul prevederilor Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, denumita in continuare lege, prin angajator se intelege persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Art. 2. - (1) Beneficiaza de stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege angajatorii care, pe perioada vacantelor stabilita potrivit legii, incadreaza in munca elevi si studenti in baza:
a) unui contract individual de munca pe durata determinata, incheiat in conditiile legii, cu norma intreaga sau, dupa caz, cu timp partial;
b) unui contract de munca temporara numai daca durata misiunii de munca temporara este egala sau mai mica decat durata vacantei.
(2) Stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 reprezinta o suma egala cu 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se acorda acest stimulent financiar.
Art. 3. - (1) Stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege se acorda angajatorilor care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada de vacanta in conditiile art. 2, de la data inceperii perioadei de vacanta, stabilita potrivit legii, daca incadrarea s-a facut la acea data sau, dupa caz, de la data incadrarii in munca a elevilor/studentilor in situatia in care incadrarea in munca a acestor categorii de persoane este ulterioara datei inceperii perioadei de vacanta stabilite potrivit legii si pana la data ultimei zile, inclusiv, din perioada de vacanta in care au fost incadrati in munca elevii si studentii respectivi, dar nu pentru mai mult de 60 de zile lucratoare in anul calendaristic respectiv.
(2) Nu beneficiaza de stimulentul financiar prevazut la art. 1 din lege:
a) angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi;
b) angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut la art. 1 din lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare in cursul anului calendaristic.
Art. 4. - (1) In vederea acordarii stimulentului financiar lunar prevazut la art. 1 din lege, angajatorii incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor aflati in perioada vacantelor, o conventie al carei model este prevazut in anexa nr. 1.
(2) In vederea incheierii conventiei prevazute la alin. (1) angajatorii depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, o cerere insotita de urmatoarele documente:
a) tabel nominal cuprinzand elevii si studentii incadrati in munca pe perioada vacantelor, intocmit potrivit anexei la conventia al carei model este prevazut in anexa nr. 1;
b) adeverinta eliberata de institutia de invatamant prin care se atesta ca persoana are statut de elev sau, dupa caz, de student si urmeaza cursurile intr-o institutie de invatamant de stat sau particular, infiintata potrivit legii, cuprinzand si precizarea expresa a perioadei de vacanta;
c) actul de identitate al elevului sau studentului, in copie;
d) copia contractului de munca prevazut la art. 2, incheiat cu respectarea conditiilor de varsta si a regimului legal al muncii tinerilor, inregistrat, dupa caz, la inspectoratul teritorial de munca, conform prevederilor legale;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca angajatorul nu se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 3 alin. (2).
Art. 5. - (1) Stimulentul financiar prevazut la art. 1 din lege se acorda angajatorilor, lunar, proportional cu timpul efectiv lucrat de catre elevii si studentii in cauza pe perioada de vacanta din luna respectiva, fara a depasi numarul de ore corespunzatoare programului normal de lucru.
(2) Stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege nu se acorda pentru perioada concediului de odihna cuvenit.
(3) In perioada in care raporturile de munca ale elevilor si studentilor incadrati in munca pentru care a fost incheiata conventia prevazuta la art. 4 sunt suspendate potrivit legii, stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege nu se acorda.
(4) Perioada de suspendare a raporturilor de munca prevazuta la alin. (3) nu face parte din perioada maxima de acordare a stimulentului financiar lunar prevazut la art. 1 din lege.
Art. 6. - (1) Pentru a beneficia de suma cuvenita potrivit art. 1 din lege, aferenta unei luni, angajatorii au obligatia de a depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, pana la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective, urmatoarele documente:
a) declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective, in original si in copie;
b) tabel nominal intocmit potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2;
c) pontaj si statul de plata, in copie.
(2) Angajatorii care nu depun documentele prevazute la alin. (1) in termen sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate nu beneficiaza de stimulentul prevazut la art. 1 din lege, cuvenit pentru luna respectiva.
(3) Perioada pentru care nu se acorda stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege, din motivele prevazute la alin. (2), face parte din perioada de acordare a stimulentului financiar prevazuta la art. 3 alin. (1) si in conditiile conventiei incheiate potrivit prevederilor art. 4.
Art. 7. - (1) Suma reprezentand stimulentul financiar cuvenita conform art. 1 din lege se deduce de catre angajator din contributia de asigurari pentru somaj datorata de angajator, pe care acesta este obligat, conform legii, sa o vireze lunar in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.
(2) In cazul in care suma cuvenita reprezentand stimulentul financiar este mai mare, diferenta se plateste prin intermediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii documentelor prevazute la art. 6 alin. (1).
Art. 8. - Stabilirea si incetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia, potrivit legii, de stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege se fac in baza deciziei emise de directorul executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Art. 9. - Dreptul de control cu privire la acordarea in conditiile legii a stimulentului financiar lunar prevazut la art. 1 din lege se exercita de catre organele de control din cadrul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, care constata indeplinirea conditiilor legale pentru acordarea stimulentului financiar, stabilesc eventualele debite si aplica, dupa caz, sanctiunile prevazute de lege.
Art. 10. - Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
_______________________________
Nota AvocatNet.ro
- Anexele la prezenta Norma metodologica vi le prezentam atasat.
Comentarii articol (0)