Prin Hotararea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania pentru modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat din data de 30.06.2007 si intrata in vigoare la 31.07 2007, s-au adus modificari importante in ceea ce priveste modalitatea de lucru dintre avocatii colaboratori ai cabinetelor de avocatura si avocatii titulari ai acestora.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Conform noilor reglementari cuprinse in art. 205/1 din Statutul profesiei de avocat, avocatul colaborator nu are dreptul la clientela personala. Astfel, prin articolul nou introdus, avocatul colaborator trebuie sa aduca la cunostinta avocatului titular orice client personal cu care doreste sa lucreze, urmand ca acest lucru sa se realizeze numai cu acordul expres al avocatului titular.
Mai mult, in cadrul contractului de colaborare incheiat intre avocatul titular si cel colaborator trebuie reglementata modalitatea de remuneratie a celui din urma raportata la situatia clientilor personali, acesta avand dreptul sa incaseze total/partial onorariul avocatial.
O prevedere legala aparent favorabila avocatilor colaboratori se refera la dreptul acestora de a avea stampila proprie- cu mentiunea – Avocat Colaborator- pe care acestia au dreptul sa o utilizeze in raporturile cu clientii personali.
Alte modificari importante ale Statutului Profesiei de avocat se refera la posibilitatea organizarii examenului de definitivat trimestrial , in functie de numarul solicitantilor admiterii in profesie precum si la modalitatea de primire in cadrul barourilor a avocatilor straini.
Aceasta ultima prevedere, reglementeaza trei etape ce trebuie parcurse de avocatul strain pentru a fi inclus in barourile din Romania, respectiv etapa de informare- in cadrul careia acesta emite o scrisoare catre UNBR prin care isi exprima dorinta de a fi inclus intr-un barou din Romania, etapa de evaluare - in cadrul careia avocatul strain fie efectueaza un stagiu de pregatire de 2 ani fie participa la examinarea de admitere in profesie, si etapa inscrierii in tabloul unui barou.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)