Bugetul asigurarilor sociale va avea un deficit nesemnificativ, sau va fi chiar echilibrat, in ciuda majorarii cu 40% a pensiilor, intrucat cresterea salariilor va aduce un surplus semnificativ de venituri la acest capitol bugetar declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"La mijlocul anului, bugetul asigurarilor de stat a avut un excedent de jumatate de miliard de euro. Cu tot cu majorarea din septembrie si cea de la inceputul anului viitor, bugetul de asigurari sociale va fi echilibrat cel putin pana dupa mijlocul anului viitor", a spus domnul Isarescu.
Banca centrala isi bazeaza calculele pe anticipatiile privind cresterea salariilor, care deja depaseste prognozele oficiale pentru acest an.
Mugur Isarescu a aratat ca salariile au urcat cu 20% in primele sase luni, fata de o majorare estimata de Comisia Nationala de Prognoza la 10% pentru intreg anul 2007.
"Am avut multe discutii pe baza cresterii pensiilor la BNR. Problema ramane la salarii care deja au erodat sporul de productivitate si vor creste in continuare intr-un ritm alert. De aceea nu ne-am concentrat discursul pe pensii", a adaugat Mugur Isarescu.
El a explicat ca bugetul asigurarilor sociale va incheia acest an cu un excedent semnificativ si a pus in discutie posibilitatea utilizarii acestui surplus pentru limitarea unui eventual deficit in 2008.
"Bugetul asigurarilor sociale nu va avea un deficit major la o crestere a pensiilor cu 40%", a conchis guvernatorul BNR.
Painea nu poate sa ramana mai ieftina decat in UE
Cresterea preturilor la paine are printre cauze si procesul de aliniere al preturilor cu nivelul mediu din Uniunea Europeana, nefiind un efect exclusiv al secetei din Romania, a declarat guvernatorul BNR.
"S-a facut atata valva, dar cred ca nu doar seceta este de vina. Este un proces de aliniere la preturile din UE. Nu poate painea sa ramana de 4-5 ori mai ieftina decat in UE", a explicat domnul Isarescu.
El a aratat ca piata agroalimentara va suferi unele ajustari, care se vor resimti pana in primavara anului viitor.
Preturile volatile au devenit, in ultimele luni, dintr-un element de sustinere a dezinflatiei, un factor de inflamare a inflatiei.
Firmele de morarit si panificatie au majorat, incepand din urma cu doua saptamani, pretul painii si al altor produse specifice, cu 3-10%, in functie de zona, decizia avand la baza evolutia ascedenta a costurilor de achizitie a graului si a fainii in ultima luna.
Reducerea TVA la paine
Guvernul a decis, saptamana trecuta, ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Inspectia Muncii si Autoritatea Sanitar-Veterinara sa inceapa actiunile de control la producatorii de paine, pentru combaterea evaziunii fiscale, rezultatul verificarilor putand conduce la reducerea TVA la paine.
Introducerea unei cote reduse de TVA la paine a fost enumerata de ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, printre posibilele masuri pentru prevenirea cresterii pretului, ca urmare a reducerii productiei de grau, provocata de seceta.
Domnul Remes a aratat insa ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sunt justificate, pentru ca pretul graului nu este mare comparativ cu anii trecuti.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la inceputul saptamanii trecute, ca reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine va face obiectul unei discutii intre Guvern si asociatiile producatorilor, iar o astfel de masura va trebui sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual al painii.
Inflatia va fi mai mare
Banca Nationala a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%, si in scadere cu 0,5 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, de la 4,2% la 3,7%, a declarat guvernatorul bancii centrale.
"Am revizuit prognoza in usoara crestere pentru acest an, pe baza elementelor certe de care dispunem, fara a include riscurile. La primele sase luni, rata inflatiei a depasit cu 0,5 puncte prognoza noastra anterioara", a explicat Mugur Isarescu.
El a aratat ca factorii care au determinat amplificarea inflatiei peste asteptari sunt evolutiile preturilor volatile (legume, fructe), a celor administrate si a preturilor internationale ale petrolului, cele din urma compensate intr-o anumita masura de aprecierea monedei nationale.
Revizuirea descrescatoare pentru 2008 a avut la baza calendarul anuntat de Guvern privind ajustarile mai reduse la preturile administrate, mentinerea relativ restrictive ale conditiilor monetare, cu efect asupra inflatiei de baza si deviatia negativa a PIB fata de PIB potential, acompaniate de o reducere a cererii agregate.
Principalul pericol in procesul de dezinflatie ramane in continuare politica de venituri in general si, in special, majorarile de salarii.
Atat in privinta salariilor, cat si a politicilor fiscale, Mugur Isarescu a aratat ca exista riscuri semnificative avand in vedere ca urmeaza mai multe procese electorale, si deci presiuni pe cheltuielile publice. Intre riscuri figureaza si eventuale modificari la nivelul impozitelor indirecte.
"O dezbatere publica atenta este binevenita, e bine sa calmam aceasta euforie in domeniul cheltuielilor publice", a afirmat Isarescu.
Un alt risc expus de guvernatorul BNR il reprezinta deficitul de cont curent si mai mare daca este corelat cu primele doua riscuri.
La nivel de incertitudini, Mugur Isarescu a trecut pe primul loc evolutia cursului de schimb, aratand totodata ca in prima perioada a anului moneda nationala s-a apreciat peste anticipatiile BNR.
Alte incertitudini provin din evolutia preturilor internationale la combustibili si din eventuale modificari ale programului de ajustare a preturilor administrate.
Comentarii articol (0)