Ministrii de Justitie din UE s-au reunit saptamana trecuta la Bruxelles, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI). Reuniunea Consiliului JAI a vizat mai multe dezbateri privind inlesnirea procedurilor judiciare dintre statele membre, informeaza un comunicat al Ministerului Justitiei.
Pe ordinea de zi a fost inclus Proiectul Declaratiei comune a UE si a Consiliului Europei privind instituirea „Zilei europene impotriva pedepsei cu moartea”
Romania a sprijinit adoptarea Declaratiei comune a Uniunii Europene si a Comisiei Europene prin care se instituie data de 10 octombrie ca „Zi europeana impotriva pedepsei cu moartea”.
Mai mult, Romania a insistat ca infractiunile pentru care este prevazuta in legislatia americana pedeapsa cu moartea sa nu poata face obiectul unei cereri de extradare, cu exceptia cazului cand partea americana poate garanta ca aceasta nu va fi aplicata sau executata.
De asemenea, au fost prezentate
modificarile Statutului Curtii de Justitie si ale
Regulamentului de procedura in vederea instituirii unei proceduri de urgenta privind intrebarile preliminare in domeniul spatiului de libertate, securitate si justitie
Procedura hotararii preliminare permite instantelor din statele membre sa adreseze Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene intrebari preliminare privind interpretarea si aprecierea validitatii unor prevederi din legislatia comunitara. In acest moment aceasta procedura dureaza aproximativ 24 de luni datorita unor constrangeri de ordin tehnic care privesc in special traducerile si posibilitatea tuturor statelor membre de a interveni.
La initiativa Frantei si Germaniei, a fost dezbatut si raportul de progrese privind propunerea de
Decizie-cadru privind recunoasterea si supravegherea pedepselor suspendate, sanctiunilor alternative si pedepselor conditionate.
Scopul acestui instrument este acela de a permite persoanelor condamnate la pedepse neprivative de libertate (suspendare conditionata, sanctiuni alternative) si celor liberate conditionat, carora le-au fost aplicate masuri de supraveghere, sa se poata deplasa in Statele Membre in care isi au resedinta obisnuita.
In plus, Consiliul JAI a discutat propunerea de
Decizie-cadru privind ordonanta europeana de supraveghere in procedurile premergatoare judecatii intre statele membre (ESO).
Aceasta Decizie este asemanatoare cu Decizia-cadru privind supravegherea pedepselor. Diferenta este ca prima se refera la masurile de executare, si cea de-a doua la masurile preventive.
Decizia cadru are urmatoarele beneficii pentru Romania:
– promovarea principiului libertatii de circulatie si a prezumtiei de nevinovatie in toate Statele Membre ale Uniunii Europene, arestul preventiv fiind o masura de exceptie si nu una abuziva;
– reducerea costurilor pentru arestul preventiv, care sunt mari si afecteaza bugetul Statelor Membre care dispun aceasta masura (in jur de 3000 euro/pers./luna);
– identificarea persoanelor care nu sunt infractori extrem de periculosi, pentru care arestul ar putea fi o masura disproportionata si chiar daunatoare.
Comentarii articol (0)