Autor Vasile COMAN
De ce toate acestea? Pentru ca asa este viata. Uneori mai grea, alteori mai usoara. La fel si cu economia. O lege de baza spune ca preturile si productia au ciclicitate, adica dupa o perioada de crestere urmeaza obligatoriu una de scadere.
La fel si in cazul inflatiei si dobanzilor. Factori conjuncturali de pe piata interna si externa, precum si preturile asa-zise volatile, este vorba de alimente si petrol, influenteaza direct si brutal o tendinta economica ce altfel si-ar urma cursul firesc. In cazul nostru, cocoasa de inflatie prevazuta de BNR a avea loc abia in prima parte a anului viitor s-a produs, iata, mult mai devreme, ba chiar intr-o luna la care nimeni nu se astepta, si anume cea de vacanta, cand preturile ar fi trebuit, in mod normal, sa scada. In aceste conditii, urmatoarele luni de toamna si iarna ar trebui sa aduca, fireste, scumpiri si mai mari, dat fiind consumul de energie, cresteri de salarii si pensii.
Numai ca, in mod ciudat, atat reprezentantii BNR cat ti unii bancheri cred ca inflatia si-ar putea reveni in urmatoarele luni. Astfel, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu si consilierul Adrian Vasilescu cred ca in urmatoarele luni preturile se vor stabiliza iar banca centrala isi va atinge tinta unei inflatii de cel mult cinci procente. Si Patrick Gelin, presedintele BRD, a doua banca din Romania, crede ca nu poti extrapola si la urmatoarele luni inflatia mare din august. Cu toate acestea, el crede ca inflatia la finalul anului va depasi prognozele stabilite de reprezentantii bancii centrale, data fiind conjunctura internationala nefavorabila de pe pietele internationale.
Aceasta inseamna ca banca centrala va trebui sa ia masuri suplimentare pentru a-si atinge obiectivul, prima dintre acestea fiind majorarea, sau in cel mai bun caz, mentinerea dobanzii de referinta la actualul nivel. Ceea ce inseamna ca si bancile urmeaza sa-si reconsidere in sus nivelul dobanzilor, in functie de actualele tendinte si de norii negri ce se prevad.
Cu atat mai mult cu cat nici nivelul rezervelor minime obligatorii impuse de BNR bancilor, ca mijloc principal de restrictie a creditarii, nu este de asteptat sa scada, tot din cauza conjuncturilor nefavorabile. Scaderea rezervelor minime obligatorii ar fi dus, spun bancerii, la o scadere cu cateva puncte a nivelului dobanzilor, asa incat in actualele conditii nici nu se pune problema ieftinirii creditelor. De altfel, statisticile BNR cu privire la nivelul dobanzilor certifica tendinta de crestere.
Potrivit ultimului buletin al bancii nationale, ratele dobanzilor practicate de banci pentru creditele noi acordate populatiei s-a majorat pentru a doua luna consecutiv, inca din mai, ajungand la o rata medie de 12,4 la suta in cazul creditelor in lei. Cu siguranta ca creditele in euro, mai vulnerabile la tendintele de pe piata externa, sunt in crestere.
Inflamarea dobanzilor nu este privita cu incantare de catre clientii bancilor, cum e si firesc, ca atare institutiile financiare au gasit solutii pentru mascarea costurilor mari, tertipuri care afecteaza concurenta, dar mai ales clientii. Pentru ca, in multe cazuri, costul real al creditului este escamotat in dobanzi promotionale valabile numai in primele luni de utilizare a creditului, dar mai ales in comisioane lunare care nici macar nu sunt aduse la cunostinta clientilor, la semnarea contractului de creditare.
Conditiile dificile de pe pietele financiare si majorarea dobanzilor nu va face, asadar, decat sa incurajeze astfel de practici, insa competitia acerba pe piata bancara este singura care mai poate echilibra scumpirea creditelor.
Comentarii articol (0)