Despagubirea in bani a fostilor proprietari deposedati de regimul comunist va incepe la 1 noiembrie, a anuntat marti Fondul Proprietatea. Acest lucru se va realiza pe baza dividendelor Fondului Proprietatea, desi fondul nu listat la bursa. Specialistii spun insa ca mecanismul despagubirilor prin dividende se poate realiza.
Pericolul este - cred ei - ca fondul sa nu mai poata fi listat la bursa - eveniment anuntat pentru vara anului viitor.
O alta necunoscuta legata de Fondul Proprietatea este numarul persoanelor care au solicitat sa primeasca bani in locul proprietatilor confiscate de regimul comunist.
Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, spune ca Fondul Proprietatea are cateva mii de actionari, in conditiile in care exista sute de mii de persoane care trebuie despagubite.
Cererile pentru restituirea proprietatilor se vor putea face de la intai octombrie - spune Alexandru Paunescu - urmand ca banii sa se dea din noiembrie.
Presedintele Fondului Proprietatea spune ca despagubirile in bani nu pot depasi suma de 500 de mii de lei, banii urmand sa fie dati in doua transe.
Pentru sumele care depasesc aceasta limita, fondul ofera drept diferenta actiuni.
Cei care nu sunt inscrisi la Fondul Proprietatea - adauga Alexandru Paunescu - o pot face, insa numai la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.
Acolo se elibereaza titlurile de despagubire, care trebuie duse apoi la asa-numitul depozitar central, unde se tine evidenta tuturor actionarilor si a actiunilor.
Alexandru Paunescu spune ca - in momentul de fata - Fondul Proprietatea ar avea 150 de milioane de euro, bani din care se pot face despagubirile.
Paradoxul face ca desi plata banilor se va realiza pe baza dividendelor fondului, Fondul Proprietatea nu este inca listat la bursa.
Alexandru Paunescu spune ca acest lucru se va intampla in luna iunie a anului viitor.
Insa expertii afirma ca neinregistrarea la bursa nu poate impiedica fondul sa faca despagubiri.
Mai mult, analistul economic Liviu Voinea spune ca dividendele care vor fi folosite in despagubirile banesti nu apartin propriu-zis Fondului Proprietatea, ci sunt dividendele companiilor asociate fondului.
Printre acestea se numara Transgaz si Transelectrica, companii la care Fondul Proprietatea detine o parte din actiuni.
Liviu Voinea vede totusi un pericol: Fondul Proprietatea sa nu mai ajunga sa fie listat la bursa.
El crede ca anul 2008 - perioada care va fi marcata de alegerile locale si parlamentare - nu ar fi un moment prielnic pentru inregistrarea fondului la bursa.
In prezent, aproximativ 97% din capitalul Fondului Proprietatea se afla la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3% fiind distribuit proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist.
Comentarii articol (0)