Noul presedinte al Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, a ajuns sub tirul acuzelor ca si predecesorul sau Nicolae Ivan, destituit pentru lipsa de transparenta.
Dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu l-a destituit pe fostul presedinte al Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, pentru lipsa de transparenta, atit asociatiile de proprietari, cit si Varujan Vosganian, presedinte al Comisiei de Buget-Finante a Senatului, aduc aceleasi reprosuri noului presedinte.
Misteriosul domn Paunescu
Desi au trecut doua luni de la numirea sa in functia de presedinte al Fondului, Alexandru Paunescu este o prezenta discreta pentru opinia publica. Seful Comisiei de Buget-Finante a Senatului, Varujan Vosganian, este nemultumit de modul in care Fondul Proprietatea comunica cu celelalte institutii ale statului. In consecinta, Vosganian a decis sa-l cheme saptamina viitoare la audieri la Senat pe Alexandru Paunescu, dupa ce acesta se va intoarce de la Monte Carlo, unde participa la un forum de investitii. "Am informat PNL si Senatul despre aceasta. Exista in continuare o lipsa de comunicare a acestuia cu Comisia Nationala pentru Valorile Mobiliare", spune Vosganian.
Nici asociatiile proprietarilor nu sint multumite, iar unii se indoiesc de capacitatea profesionala a lui Alexandru Paunescu. "Ne-am putut intilni cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la trei zile dupa ce am solicitat aceasta, dar nu am putut sa-l intilnim pe presedintele Fondului. Din ce stim, nici celelalte asociatii nu au reusit sa-l intilneasca pe Alexandru Paunescu", spune Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc. Iurascu crede ca numirea unui consilier juridic ca presedinte al celui mai mare fond de investitii din Romania este o caciula prea mare pentru acesta. "Trebuia sa ne cheme la discutii si nu ne-a mai chemat. In prezent nu avem nici o relatie cu Fondul, inainte macar ne mai certam cu Nicolae Ivan", spune si Dan Draghici, presedinte al altei asociatii.
Legea trebuie schimbata
Pentru ca Fondul sa devina functional, Varujan Vosganian vrea ca listarea la bursa a acestuia sa nu fie conditionata de listarea tuturor actiunilor din portofoliu, dupa cum prevede legea.
"Ne gindim sa limitam la 60 procentajul actiunilor listate la bursa din capitalul Fondului. In Iasi, Fondul are actiuni la Agromecuri sau, spre exemplu, la un restaurant falimentar. Este absurd sa astepti listarea acestora", spune seful Comisiei de Buget. Solutia este recomandata si de Alin Brenda, de la Prime Transactions. "Listarea poate dura sase luni-un an, iar in cazul actiunilor Transelectrica poate dura ani. S-ar putea pentru inceput sa fie listate o parte cit mai mare din acestea, urmind ca ulterior sa fie listate si restul", spune acesta.
O valoare exacta a actiunilor la Fond va fi greu de stabilit, deoarece societatea de investitii cuprinde creante ale statului in strainatate, care nu se stie cum vor fi evaluate.
Citeste tot articolul in Cotidianul.
Comentarii articol (0)