In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757, de luni, a fost publicata Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Legea a fost promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, saptamana trecuta, pe 4 noiembrie.
Legea nr. 260/2008 reglementeaza conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice si raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la contractul de asigurare obligatorie a locuintelor.
De asemenea, actul normativ creeaza cadrul legal pentru constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.
Legea defineste
dezastrul natural ca fiind: cutremur de pamant, alunecari de teren sau inundatii, daca se manifesta ca fenomene naturale. Despagubirile se vor acorda atat pentru daunele produse ca
efect direct al producerii dezastrului natural, cat si pentru daunele aparute ca
efect indirect, prin cauze generate de producerea dezastrului natural.
Sub incidenta legii
nu intra anexele si dependintele care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata, si nici bunurile din interiorul locuintei.
20.000 de euro, despagubire maxima
Potrivit legii, suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a
20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a
10.000 Euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a
20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a
10 Euro pentru locuintele de tip B. Polita de asigurare va fi
valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie.
In cazul constructiilor cu destinatie de locuinta aflate in coproprietate, se va incheia cate un singur contract de asigurare obligatorie, pentru fiecare astfel de constructie in parte, indiferent de numarul coproprietarilor. In acest caz, se va plati o singura prima obligatorie iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoana coasigurata, se stabileste in raport de cota-parte din coproprietate care revine persoanei respective.
Aplicare din 2009
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor
va intra in vigoare la 120 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Normele metodologice de aplicare se vor aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA),
in termen de 90 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Potrivit legii, incepand cu data la care se implinesc
90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea acesteia,
persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.
________
Legea, in forma trimisa la promulgare, poate fi vizualizata integral aici.
________
Pe aceeasi tema, Avocatnet.ro a mai publicat:
Camera deputatilor:
Asigurarea obligatorie a locuintelor a primit raport favorabil de adoptare (19.09.2008)
Comentarii articol (21)