Majoritatea deputatilor europeni de la Comisia pentru Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, din cadrul Parlamentului European, sustin ca saptamana de lucru trebuie sa fie de maxim 48 de ore, iar exceptiile de la aceasta regula trebuie abolite in maxim trei ani. Aceasta regula ar putea reduce exploatarea angajatilor de catre angajatori, considera sustinatorii acestei idei.
Durata maxima de lucru este un domeniu in care decid atat Consiliul UE, cat si Parlamentul European, insa legislatia nu a avansat foarte mult in ultima perioada. Recent, Consiliul a propus ca saptamana de lucru sa ramana limitata la 48 de ore, dar nu si in statele care beneficiaza de exceptii de la aplicarea regulilor europene in domeniu. In Parlament insa, dezbaterile sunt aprinse.
Doi deputati europeni de la Comisia pentru Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale - Alejandro Cercas (Grupul Socialist din Parlamentul European, Spania), care este in favoarea unei limite europene a timpului de lucru si Elizabeth Lynne (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit), care se opune acestei reguli – si-au prezentat punctele de vedere.
"Exceptiile reprezinta o absenta a regulilor"
Raportorul Alejandro Cercas se opune puternic exceptiilor nationale. Din punctul acestuia de vedere, „propunerea Consiliului ataca proiectul Europei cetatenilor si pe cel al Europei sociale […], distruge negocierea colectiva ca instrument fundamental al dialogului social si incalca principiile dreptului stabilite deja in noul Tratat de la Lisabona“.
„Flexibilitatea si securitatea trebuie sa aiba aceeasi importanta. Exceptiile reprezinta o absenta a regulilor. Absenta regulilor nu este o forma acceptabila de flexibilitate“, a declarat Cercas, pentru care „exceptiile pot duce la un dumping social, statele cu legi sociale mai relaxate avand un avantaj asupra celor cu legi sociale mai stricte“.
Conform raportorului, „competitivitatea Europei nu se poate baza pe durata indelungata a muncii, ci pe capacitatea de inovare, cresterea productivitatii si valoarea adaugata a muncitorilor nostri. Aceasta directiva pune in pericol noile aspiratii de prosperitate, precum reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie“.
"Pastrarea exceptiilor este vitala"
Liz Lynne, care a votat impotriva propunerii Consiliului, sustine puternic ca statele membre sa aiba posibilitatea de a nu aplica limita duratei de lucru. „Pastrarea exceptiilor de la durata de lucru - in conditii mai stricte - este vitala; oamenii trebuie sa aiba posibilitatea de a alege cat de mult vor sa munceasca, atata timp cat ei decid acest lucru voluntar. Exista deja legi privind sanatatea si siguranta la locul de munca, inclusiv o lege privind lucrul cu masini periculoase“, a adaugat aceasta.
„Statele membre care nu beneficiaza de exceptii cunosc niveluri mai ridicate in domeniul muncii nedeclarate, care este nociva atat pentru angajati cat si pentru companii. […] Anularea posibilitatii de a face exceptie la limita maxima pentru timpul de lucru ar fi o pilula amara pentru companii si pentru multi angajati care incearca sa isi majoreze veniturile in perioade economice dificile“, a mai spus doamna Lynne.
Vot in plen, in luna decembrie
Directiva timpului de lucru a fost adoptata in 1993 (cand Regatul Unit a primit posibilitatea de a face exceptie de la limita de 48 de ore lucratoare pe saptamana) si modificata in 2000. Parlamentul European urmeaza sa negocieze cu Consiliul, iar
votul in plen va avea loc in decembrie la Strasbourg.
Sursa: Serviciul de Presa al Parlamentului European
Comentarii articol (1)