Politia a retras avizele de functionare a radarelor fixe amplasate in tara in urma unor contracte incheiate de primarii cu societati comerciale, singurul sistem de depistare a vitezei care ramane in functiune fiind cel de pe DN1, care apartine in totalitate Politiei, informeaza Realitatea.net.
Decizia de retragere a avizelor de functionare vine pe fondul procedurilor de supraveghere privind amplasarea de radare fixe de catre primariile din tara, declansate de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), in urma sesizarilor primite din partea Inspectoratului General al Politiei Romane.
Potrivit unui comunicat al ANRMAP, remis Avocatnet.ro, o echipa de control a institutiei a inceput saptamana trecuta controalele la primariile pe raza carora s-au amplasat radare fixe. Procedura va acoperi intreg teritoriul tarii si va fi efectuata de mai multe echipe de control, in mai multe etape.
In prima faza, ce a inclus localitati din judetele Cluj, Mures si Brasov, echipa de control a ANRMAP a aplicat amenzi in cuantum total de 140.000 lei catre doua primarii pentru nerespectarea prevederilor OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.
Specialistii ANRMAP au aplicat avertismente primariilor din localitatile ale caror contracte nu au fost, pana in acest moment, puse in aplicare si nu si-au produs efectele, neincasandu-se venituri din amenzi. In aceste cazuri, Consiile locale vor revoca hotararile prin care s-a decis incheierea contractelor de amplasare a radarelor fixe.
"ANRMAP va solicita instantelor de judecata anularea acelor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respecta procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica prevazute de OUG 34/2006”, a declarat presedintele ANRMAP, Cristina Traila.
ANRMAP a finalizat controalele in cazul a aproximativ 50 de localitati din judetele Mures, Arad, Suceava, Cluj, Maramures, Satu Mare, Brasov, Galati, Vrancea, Braila, Alba, Timis, Hunedoara, Constanta, Bacau, Neamt si Iasi, rapoartele urmand a fi transmise catre Inspectoratul General al Politiei Romane.
Echipa de control a ANRMAP a intalnit, insa, in mai multe localitati, si situatia in care contractele supuse controlului au fost incheiate de mai mult de 12 luni. Conform legislatiei in vigoare, aplicarea sanctiunilor s-a prescris, specialistii ANRMAP constatand doar nerespectarea legislatiei, urmand sa sesizeze alte institutii ale statului cu competente in domeniu.
Mai mult, ANRMAP are in vedere in acest sens promovarea unei initative de modificare a
art. 295, al.2, din OUG 34/2006, prin care termenul de prescriere sa fie
termenul general de 3 ani, conform Decretului 167/1958, astfel ca si in aceste cazuri sa se poata aplica sanctiuni dupa trecerea celor 12 luni.
Politia a retras la inceputul lunii mai avizele de functionare a radarelor fixe amplasate in tara in urma unor contracte incheiate de primarii cu societati comerciale, singurul sistem de depistare a vitezei care a ramas in functiune fiind cel de pe DN1, care apartine in totalitate Politiei.
Comentarii articol (5)