Protestele magistratilor bucuresteni au continuat si miercuri, prin suspendarea sedintelor de judecata, ca urmare a retragerii sporului de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica. UNJR a anuntat ca sedintele de judecata de la toate instantele din tara vor fi suspendate zilnic, timp de trei ore, incepand de joi.
Miercuri este cea de-a doua zi de proteste, dupa ce, marti, magistratii din cadrul Judecatoriilor sectoarelor 1-6, Buftea si Cornetu, precum si cei din cadrul Tribunalului Bucuresti
au suspendat sedintele de judecata, timp de doua ore.
Motivul protestelor este incetarea platii sporului de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, dobandit prin hotarari judecatoresti.
Sedintele de judecata la nivel national, suspendate zilnic trei ore
Mai mult, sedintele de judecata de la toate instantele din tara vor fi suspendate, incepand de joi, pe durata nedeterminata, actiunile urmand sa aiba loc zilnic, timp de trei ore, cu incepere cel mai probabil de la ora 9.00, a declarat, miercuri, vicepresedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dragos Calin, citat de Mediafax.
Vicepresedintele UNJR a precizat ca acest demers va continua fara un termen anume, aratand ca "forma de protest va inceta in momentul in care puterea Executiva si cea Legislativa, sub aspectul Statutului de judecator, va adopta masurile pe care asociatiile profesionale le vor considera necesare".
CAB a suspendat incetarea platilor
Potrivit Mediafax, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, marti, suspendarea actului administrativ emis de Ministerul Justitiei prin care a fost intrerupta acordarea sporului de 50%, admitand cererea judecatorilor si personalului auxiliar de la Tribunalul Bucuresti si a procurorilor de la Parchetul Capitalei.
Hotararea CAB
nu este definitiva, ea putand fi atacata la instanta suprema.
Predoiu: "Suntem la fundul sacului"
Pe de alta parte, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a declarat marti ca nu exista bani pentru plata sporurilor.
"Sporul de 50% a fost dobandit prin hotarari judecatoresti, care au urmat linia hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in acest domeniu. Ministerul Justitiei l-a acordat in temeiul legii bugetului de stat si in limita fondurilor bugetare alocate prin aceasta lege. Aceste fonduri s-au epuizat, lucru pe care l-am anuntat din timp sistemului. In plus, Ministerul Finantelor a emis viza de control financiar negativ pentru plata sporului, inteleg ca in aceeasi situatie se afla si Ministerul Public, si ICCJ si CSM", a declarat Catalin Predoiu.
"Fac un apel la intreg sistemul judiciar sa inteleaga noua realitate economica care ne afecteaza. E greu pentru finante sa accepte plata unui spor salarial de 50%, cand economia a trecut de la plus 8% la minus 4%", a adaugat Predoiu.
"Suntem prinsi intre legile de salarizare adoptate in intervalul 2000 – 2008 de crestere economica si bugetara si legea bugetului de stat pe 2009, care reflecta noua realitate economica si financiara a tarii. Pur si simplu nu se intelege acest lucru, ca suntem la fundul sacului! Cat s-a putut, s-a platit, cand se va putea din nou, se va plati din nou", a mai subliniat ministrul Justitiei.
Comentarii articol (5)