Conducatorii autoritatilor si institutiilor publice vor avea obligatia de a reduce cheltuielile de personal, in perioada octombrie-decembrie 2009, in medie cu 15,5% lunar.
Aplicarea masurilor de reducere a cheltuielilor se va face prin
acordarea de zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare sau prin reducerea programului de lucru. Sefii autoritatilor si institutiilor publice vor avea posibilitatea de a dispune si o masura care sa combine zilele libere fara plata cu reducerea programului de lucru.
Prevederile au fost incluse in
proiectul de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, asupra caruia
Guvernul a decis sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului.
Potrivit
proiectului de lege, modalitatea de aplicare a masurilor de reducere a cheltuielilor se va stabili cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicale sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
Angajatorul nu va putea acorda zilele libere fara plata in zilele de sarbatoare legala.
Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru
nu vor afecta durata concediului de odihna anual si vor fi asimilate unei perioade de activitate, inclusiv in specialitate, efectiva. Salariatul va beneficia in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decat cele salariale.
Pentru
personalul militar din institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, masura acordarii zilelor libere fara plata se va aplica pentru un numar de pana la
14 zile calendaristice.
Potrivit aceluiasi proiect de lege, “prin derogare de la prevederile art.119 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi pana la data de 31 decembrie 2010,
munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite acordate pana la data de 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal in cursul anului 2009, si pana la data de 31 martie 2011, pentru activitatea suplimentara prestata in anul 2010”.
De asemenea,
prima de care beneficiaza angajatii la plecarea in concediu, aferenta anului 2009, va putea fi platita de ordonatorii de credite ai autoritatilor si institutiilor publice pana la data de 31 ianuarie 2010, indiferent de data la care aceasta a fost solicitata.
Proiectul de lege poate fi consultat integral AICI.
Comentarii articol (3)