Afla ce reactie are Ministrul Finantelor, imediat dupa declaratia presedintelui Traian Basescu. Reamintim ca Presedintele Traian Basescu a comunicat aseara, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, masurile care urmeaza sa fie adoptate de Executiv ca urmare a discutiilor cu Fondul Monetar International.
Presedintele a anuntat faptul ca, incepand cu 1 iunie cel mai probabil, vor fi aplicate urmatoarele tipuri de masuri:
- reducerea veniturilor personalului bugetar cu 25%
- reducerea pensiilor cu 15%
- ajutorul de somaj se va reduce cu 15%
- salariul minim pe economie se va reduce cu 25%
Potrivit Presedintelui, "în ceea ce priveste principalele axe pe care Guvernul si Fondul vor discuta în continuare mi le asum ca solutii: reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25,%, iar pâna la finele anului sefii de institutii vor trebui sa-i aleaga pe cei mai buni. Aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie. În ceea ce priveste pensiile, Guvernul pentru a acoperi pensiile la nivel actual, ar mai trebui înca 500 de milioane de euro care nu exista. Acesti bani nu exista. Este previzibila o scadere a pensiilor cu 15%, se vor reduce subventiile. Ajutorul de somaj se va reduce cu 15%. Toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie."
UPDATE:
Traian Basescu a mentionat, in declaratia din aceasta seara, si cateva elemente legate de masurile suplimentare de reducere a cheltuielilor bugetare, in afara celor precizate mai sus.
"De asemenea,
se va proceda la reducerea masivã a subvenþiilor, iar banii recuperaþi din subvenþii vor fi alocaþi þintit cãtre cei care în mod real au nevoie de sprijin financiar. Ca sã fie lucrurile mai clare, vreau sã vã dau urmãtorul exemplu: sistemul de încãlzire din Bucureºti beneficiazã de subvenþii masive din partea Primãriei Capitalei, dar ºi a bugetului de stat. Fãrã deosebire de veniturile pe care le au, toþi cetãþenii din Bucureºti ºi firmele racordate la sistemul centralizat primesc încãlzirea subvenþionatã. Or,
subvenþiile globale vor fi sistate ºi se va acorda subvenþie celor care au nevoie de ea. Nu sunt cuplat la încãlzirea centralã, dar dacã aº fi, deºi am cel mai mare salariu, teoretic, din Administraþie, aº primi acea subvenþie, când, în mod real, ea trebuie adresatã cetãþeanului care are nevoie de ea.
De asemenea, ajutorul de ºomaj se va reduce cu 15%. Pentru cã v-am vorbit de salarii, aº vrea sã fac o menþiune: toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie, dar Guvernul va completa diferenþa care este sub 600 de lei. Deci, salariul minim pe economie care va fi luat în consideraþie este salariul din sectorul privat. ªi dacã prin diminuarea de la 705 lei, cât este în sectorul bugetar, cu 25%, se ajunge sub 600 de lei, nu va scãdea salariul minim sub 600 de lei.
Guvernul va lãsa salariul minim în vigoare aºa cum este, pentru cei din economia realã.
În România funcþioneazã 16 programe sociale, marea lor majoritate aplicate înainte de alegeri: de la acordare de pamperºi, pânã la, ºtiu eu, venitul minim garantat. Ele funcþioneazã atât de independent una de alta, încât sunt persoane care cumuleazã patru, cinci ajutoare, din diverse programe, astfel încât le convine sã stea acasã fãrã nicio problemã ºi câºtigã mai bine decât unul care merge la serviciu.
Toate cele 16 programe sociale vor fi reanalizate ºi regândite, în aºa fel încât ele sã îºi atingã þinta ºi nu sã devinã sursã de venit fãrã muncã".
La finalul declaratiei sale, Traian Basescu a raspuns la intrebarile unor jurnalisti:
Întrebare: Dacã ne puteþi spune ceva despre disponibilizãri, pentru cã s-a discutat ºi au fost diverse cifre despre disponibilizãri.
Preºedintele României, Traian Bãsescu: Aºa cum v-am spus, cele douã variante au fost discutate în paralel: varianta mãririi fiscalitãþii, care tot viza reducerea cu 20% a veniturilor aparatului bugetar, ºi varianta aceasta, în care noi ne facem curat în grãdina noastrã, în aparatul bugetar.
Nu am convenit astãzi cu Fondul care vor fi benchmark-urile înainte de eliberarea tranºei urmãtoare. În mod normal, tranºa urmãtoare trebuia eliberatã în partea a doua a lunii iunie, dar, cu certitudine, vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca tranºa urmãtoare de la Fond sã intre în luna iulie, pentru a da timp Guvernului sã probeze cã este angajat sã îºi ia mãsurile pe care le convenim.
La întrebarea: reducerile de personal pânã când se vor face? - eu cred cã, aici, sindicatele au dreptate, deºi au dreptate doar când îºi aduc aminte de subiect, în realitate nu fac nimic pentru a se întâmpla altfel, ºi anume au dreptate atunci când spun: trebuie sã vedem într-adevãr care sunt cei buni ºi care sunt cei slab pregãtiþi. ªi atunci, mãsura de reducere a anvelopei financiare cu 25% este una care intrã în învigoare la 1 iunie.
Pânã la sfârºitul anului, sindicatele, împreunã cu ºefii de instituþii din administraþia centralã, din administraþia localã n-au decât sã facã comisii comune, comisii unilaterale, multilaterale, sã analizeze valoarea fiecãrui funcþionar ºi sã stabileascã cine pleacã ºi cine nu. Deci au timp ºase luni, pentru cã veniturile oricum se reduc cu 25%. Deci, nu salariile, veniturile se reduc cu 25%.
Pânã la sfârºitul lunii decembrie pot sã-ºi analizeze fiecare salariat în parte. Mai ales, mai ales - ºi nu vreau sã se înþeleagã greºit -, nu e un rãzboi cu liderii sindicali, dar le spun cinstit ce cred despre ei, mai ales cã foarte mulþi apar la televizor ºi vorbesc de corupþie, ca ºi cum corupþia s-ar face când se întruneºte Cabinetul, uitând domnii lideri sindicali cã membrii lor sunt cei care gestioneazã banii în instituþiile publice ale statului. Nu ministrul semneazã nici ordinea în care sã se facã plãþile, nu ministrul semneazã nici licitaþiile, ci salariaþii lor. Deci, e un apel la decenþã pe care îl fac la domnii lideri sindicali. Aici pun ºi eu un accent foarte puternic pe respectarea procedurilor, pe respectarea preþurilor ºi pe introducerea standardelor de cost.
UPDATE 2
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat aseara, potrivit Realitatea.net:
"Toþi bugetarii vor fi afectaþi. Nu existã nici un fel de excepþie. Luaþi în calcul cã aceastã ajustare nu face decât sã ducã lucrurile la o bazã economicã sustenabilã. Ajustarea va fi definitivã ºi ea va genera posibilitatea ca în continuare creºterile salariale sã fie sustenabile", a afirmat Vlãdescu, dupã declaraþiile pe aceastã temã ale preºedintelui.
__
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam ca fisier atasat declaratia de presa, integrala, sustinuta de presedintele Romaniei, Traian Basescu, in data de 6 mai 2010. (fisier ".doc")
Ce parere aveti despre aceste masuri?
Comentarii articol (167)