"Indemnizatia va scadea, dar nu s-a stabilit inca daca va fi o suma fixa sau care va fi procentul nou. Este nevoie de o analiza de impact", a declarat marti Andreea Paul-Vass, consiliera primului-ministru, citata de agentia Mediafax.
Ea a aratat totodata ca atat ajutorul de asistenta sociala, cat si ajutorul de incalzire vor fi revizuite, in cadrul planului general de diminuare a masurilor sociale cu 15%.
"Nu se va umbla deloc la venitul minim garantat, care ramane neschimbat", a adaugat consilierul premierului.
Agentia Mediafax anunta luni, citand surse din randul participantilor la discutiile de la Palatul Cotroceni dintre sindicate si presedintele Traian Basescu, ca indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la o suma fixa, renuntandu-se astfel la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Potrivit surselor citate, presedintele Traian Basescu ar fi sugerat, in intalnirea cu liderii confederatiilor sindicale, ca indemnizatie pentru cresterea copilului ar putea fi stabilita la o anumita suma fixa si sa nu mai reprezinte 85% din venituri.
Masura ar fi luata in considerare de autoritati pentru ca s-ar fi ajuns la concluzia ca banii platiti in prezent pentru indemnizatia de crestere a copilului ar reprezentan o suma prea mare, in conditiile in care in perioada urmatoare ar trebui facute reducere la cheltuielile bugetare.
Potrivit Legii 257 din 31 octombrie 2008, incepand din 1 ianuarie 2009, persoanele care in ultimul an anterior nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.
Comentarii articol (148)