Potrivit legislatiei in vigoare, victimele accidentelor de circulatie cu autor necunoscut sau produse de soferi care nu au avut incheiata asigurare de raspundere obligatorie-RCA au dreptul sa primeasca despagubiri materiale. Conform unei decizii recente a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Fondul de Garantare a Victimelor Strazii poate fi obligat singur, si nu in solidar cu inculpatul, la plata despagubirilor civile catre persoanele pagubite.
Decizia ICCJ nr. 3/2010 a fost publicata in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 866 din 23 decembrie 2010.
Prin aceasta decizie, ICCJ
a admis recursul in interesul legii cu privire la stabilirea calitatii procesuale a Fondului de protectie a victimelor strazii (art. 25 1 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare) si a posibilitatii obligarii acestuia, in cadrul procesului penal, la despagubiri civile catre persoanele pagubite prin accidente de vehicule neasigurate pentru raspundere civila.
Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, punand concluzii pentru admiterea acestuia in sensul de a se stabili ca, in procesul penal, Fondul de protectie a victimelor strazii are calitatea de parte responsabila civilmente, conform art. 24 alineatul ultim din Codul de procedura penala. Acesta va raspunde civil pentru inculpat, suportand plata despagubirilor pe care le avanseaza si pe care, in final, le va recupera pe calea regresului
Practica neunitara a instantelor
Potrivit procurorului general, in practica instantelor judecatoresti nu exista un punct de vedere unitar cu privire la calitatea procesuala a Fondului de protectie a victimelor strazii si la posibilitatea obligarii acestuia, in cadrul procesului penal, la despagubiri civile catre persoanele pagubite prin accidente de vehicule neasigurate pentru raspundere civila, examenul jurisprudentei evidentiind 5 orientari.
1.Potrivit primei orientari a practicii, instantele au considerat Fondul un garant si l-au obligat, cu sau fara mentionarea expresa a acestei calitati, in solidar cu inculpatul, la plata despagubirilor. Temeiul in drept al acestei obligari l-au constituit fie dispozitiile art. 998 si urmatoarele din Codul civil, fie dispozitiile art. 998 si urmatoarele din Codul civil alaturi de dispozitiile privind Fondul de protectie a victimelor strazii, fie chiar dispozitiile art. 1003 din Codul civil.
2. Intr-o a doua orientare, instantele au considerat Fondul de asemenea un garant si au motivat lipsa calitatii acestuia de parte responsabila civilmente, obligandu-l, cu invocarea dispozitiilor privind Fondul de protectie a victimelor strazii, la plata despagubirilor in solidar cu inculpatul sau singur ori au obligat numai inculpatul, Fondului constatandu-i calitatea de garant al obligatiei de despagubire in cauza.
3. Potrivit celei de-a treia orientari a practicii, s-a considerat ca Fondul are calitatea de asigurator de raspundere civila, fiind obligat in solidar cu inculpatul la plata despagubirilor.
4. In a patra orientare a practicii, instantele au considerat Fondul garant al obligatiei de despagubire, mentionand expres acest aspect, obligand numai inculpatul la plata despagubirilor. O parte a acestei jurisprudente a motivat introducerea in cauza a Fondului numai pentru opozabilitatea hotararii.
5.Intr-o ultima orientare, instantele au considerat ca Fondul nu poate avea o simpla obligatie de garantare a despagubirii, nefiind un simplu garant, ci „un obligat principal” la despagubirea persoanei pagubite. in aceasta orientare s-a retinut ca, in procesul penal, nu exista decat partile definite in dispozitiile art. 23—24 din Codul de procedura penala, aceea de garant nefiind una dintre ele; printr-un ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nu se pot crea parti, participanti in procesul penal, si, pentru acest motiv, nu se poate vorbi de un garant, ca participant in procesul penal
Ce reprezinta Fondul de protective a victimelor strazii?
Scopul constituirii Fondului de protectie a victimelor strazii este, intre altele, acela de a despagubi persoanele pagubite prin accidente de vehicule, „daca autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau nu era asigurat pentru raspundere civila pentru pagube produse prin accidentede autovehicule, cu toate ca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, proprietarul acestuia avea obligatia sa incheie o astfel de asigurare”.
Normele privind Fondul de protectie a victimelor strazii prevad ca Fondul acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule,
daca vehiculul care a provocat accidentul a ramas neidentificat ori nu era asigurat pentru raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu toate ca legea prevedea obligativitatea asigurarii si ca in cazul in care pentru vehiculul care a provocat accidentul nu a fost indeplinita obligatia de a incheia asigurarea R.C.A., „Fondul acorda persoanelor prejudiciate despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese”
Totodata, Fondul intervine ca garant pentru respectarea obligatiei de despagubire fara insa a putea opune persoanelor pagubite beneficiul de discutiune in raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului”.
Aceleasi norme reglementeaza procedura prin care Fondul acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, pe baza unei cereri de despagubire — procedura ce constituie regula in materia despagubirii persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, provocate fie de un vehicul neidentificat, fie de un vehicul pentru care nu a fost indeplinita obligatia de asigurare.
Nici legislatia comunitara, nici dreptul intern nu exclud insa posibilitatea valorificarii drepturilor persoanelor pagubite prin accidente de vehicule in raport cu Fondul de protectie a victimelor strazii
pe calea actiunii in justitie. in acest caz, Normele privind Fondul de protectie a victimelor strazii prevad ca drepturile persoanelor pagubite prin accidente de vehicule supuse inmatricularii, in care autorul a ramas neidentificat sau vehiculul nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, se exercita impotriva Fondului si ca „persoanele prejudiciate care au inaintat actiune in justitie impotriva persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului vor fi despagubite de Fond in baza hotararii judecatoresti”, Fondul avand „legitimare procesuala pasiva, in calitate de garant al obligatiei de despagubire, in limitele si in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare
Dupa plata despagubirilor,
Fondul se subroga in drepturile persoanelor prejudiciate. Atat dispozitiile legislatiei comunitare, cat si dispozitiile dreptului intern stabilesc asadar reguli speciale conform carora Fondul de protectie a victimelor strazii acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule.
In cadrul acestor reguli se disting cele referitoare la valorificarea drepturilor persoanelor pagubite pe calea actiunii in justitie, potrivit carora:
drepturile persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, in care autorul a ramas neidentificat sau vehiculul nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, se exercita impotriva Fondului; persoanele prejudiciate care au inaintat actiune in justitie impotriva persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului vor fi despagubite de Fond in baza hotararii judecatoresti; Fondul are legitimare procesuala pasiva, in calitate de garant al obligatiei de despagubire, fara insa a putea opune persoanelor pagubite beneficiul de discutiune in raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului; iar dupa plata despagubirilor, Fondul se subroga in drepturile persoanelor prejudiciate.
In ipoteza in care accidentul a fost provocat de un vehicul ce nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, drepturile persoanei pagubite pot fi valorificate prin exercitarea actiunii civile alaturate actiunii penale in cadrul procesului penal.
Actiunea civila, care poate fi alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal prin constituirea persoanei vatamate ca parte civila, are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului si a partii responsabile civilmente, iar persoana chemata in procesul penal va raspunde, potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului sau inculpatului se numeste parte responsabila civilmente.
Or, in raport cu dispozitiile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor adoptate in temeiul acestei legi, Fondul de protectie a victimelor strazii este persoana chemata sa raspunda, potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta inculpatului, autor al accidentului, in ipoteza in care vehiculul nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule si, in consecinta, in aceasta ipoteza, Fondul are calitatea de parte responsabila civilmente.
Normele invocate conduc la
concluzia ca Fondul va putea fi obligat, singur, la plata despagubirilor, iar dupa plata acestora se va subroga in drepturile persoanelor prejudiciate, indreptandu-se impotriva inculpatului, autor al accidentului, pentru recuperarea despagubirilor achitate.
Prin urmare, solutionand actiunea civila alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal, instanta de judecata, prin hotarare judecatoreasca, va putea obliga Fondul, singur, iar nu in solidar cu inculpatul, autor al accidentului, la plata despagubirilor pentru prejudiciile produse prin accident, in ipoteza in care vehiculul nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
Astfel, ICCJ A admins recursul in interesul legii inaintat de procurorul general, stabilind ca, in procesul penal,
Fondul de protectie a victimelor strazii are calitatea de parte responsabila civilmente si poate fi obligat singur, iar nu in solidar cu inculpatul, la plata despagubirilor civile catre persoanele pagubite prin accidente de vehicule neasigurate.
Comentarii articol (41)