Echipele de control vor fi alcatuite din specialisti de la Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul de Finante, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
„Am declansat o actiune generala impotriva etnobotanicelor, iar in aceasta actiune sunt foarte multe autoritati implicate. Din nefericire, sanatatea si chiar viata tinerilor si copiilor nostri este pusa in pericol de acest fenomen si de comercializarea acestor plante, asa zise etnobotanice, cu efecte distrugatoare pentru sanatatea si viata tinerilor”, a afirmat premierul Boc.
Potrivit primului ministru, institutia prefectului sau structurile teritoriale de politie vor fi initiatoarele planului de efectuare a controalelor la nivel local, urmand ca lunar sa fie prezentat un raport catre conducerea Ministerului de Interne.
„Ministrul de Interne il va informa pe primul-ministru si Guvernul, in fiecare luna, pentru a putea vedea daca nevoie si de alte masuri administrative sau legislative in acest domeniu” a precizat Emil Boc.
De asemenea, seful Executivului l-a felicitat pe prefectul Bucurestiului si echipa mixta formata din angajati de la Ministerul de Interne si de la Garda Financiara care, in noaptea de 19 spre 20 februarie, au realizat un astfel de control de amploare in Capitala.
Premierul Boc a adaugat ca, la nivel guvernamental, se lucreaza la un proiect legislativ, pe modelul legislatiei poloneze din domeniu, pentru a se interzice plantele etnobotanice.
Tot in timpul videoconferintei cu prefectii, ministrul de Interne, Traian Igas, a solicitat tuturor prefectilor, subprefectilor, precum si angajatilor MAI sa se implice in combaterea consumului si comercializarii substantelor etnobotanice si a dat ca exemplu de buna practica controalele efectuate in judetul Arad, unde toate magazinele care au fost identificate au fost deja inchise, iar consumul de produse etnobotanice a scazut foarte mult.
„Acelasi lucru il cer in toate judetele si vreau sa spun ca voi monitoriza cu foarte mare atentie acest lucru. Angajatii MAI stiu ca, atunci cand ne propunem sa stabilim anumiti parametrii, ii vom urmari cu maxima responsabilitate, iar cei care nu se vor implica - si sper sa nu avem, de data aceasta oameni care nu se vor implica - vor fi trasi la raspundere” a mai spus ministrul Igas.
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a cerut, la randul sau, directiilor de sanatate publica si celorlate institutii publice sa-si desemneze specialistii care vor face parte din echipele mixte de control imediat ce planul de actiune va fi elaborat de politie.
„Nu vreau sa aud niciun fel de exceptie cu privire la participarea la asemenea actiuni”, a subliniat ministrul Sanatatii.
Atilla Cseke a aratat ca fenomenul comercializarii plantelor etnobotanice s-a extins in ultimii ani, fapt de impune o actiune rapida si directa din partea institutiilor statului.
„Daca in 2009 in unitatile de primire urgente de la spitale aveam 1195 de astfel de cazuri, in 2010 acest numar s-a ridicat la 2760. Este practic, o dublare a numarului de cazuri care se datoreaza extinderii acestui fenomen si este evident ca trebuie sa gasim solutii pentru oprirea vanzarii acestora in aceste magazine. Va rog, inca o data, sa aplicati cele mai dure masuri, cu respectarea cadrului legal, dar cele mai dure masuri care pot fi aplicate” a precizat ministrul Sanatatii.
Comentarii articol (5)