Traian Basescu a transmis, joi, Curtii Constitutionale proiectul legii de modificare a Constitutiei in vederea verificarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea, informeaza un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale. La inceputul acestei luni, presedintele Romaniei a prezentat proiectul de modificare a Legii fundamentale care prevede, printre altele, reglementarea raspunderii magistratilor si limitarea deficitului bugetar la 3%.
Proiectul a fost transmis impreuna cu avizul Consiliului Legislativ.
Ulterior, proiectul de revizuire insotit de avizul Cosiliului Legislativ si de decizia Curtii Constitutionale va fi inaintat Parlamentului Romaniei, in vederea dezbaterii si adoptarii lui.
Potrivit Legii fundamentale, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot, care trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate minim 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
Ce prevede proiectul de revizuire a Constitutiei?
Conform proiectului elaborat de administratia prezidentiala, Parlamentul Romaniei va deveni unicameral, fiind format din 300 de alesi.
Orice lege va aveaa doua citiri, pe articole, la diferenta de 30 de zile. Insa, in regim de urgenta, prin votul majoritatii se poate scurta termenul de 30 de zile
O alta noutate se refera la remanierea ministrilor, fiind introdus un alineat nou, prin care se precizeaza ca propunerea primului-ministru se poate face numai dupa consultarea presedintelui.
De asemenea, angajarea raspunderii guvernului se va putea face o singura data pe sesiune, pe o singura lege, cu exceptia legii bugetului de stat si legii bugetului asigurarilor sociale.
Prin acest proiect s-a propus, in acelasi timp, si limitarea deficitului bugetar la 3%, iar raspunderea penala a membrilor guvernului sa se faca dupa un mecanism cuprins intr-o lege organica.
Totodata, instantele nu vor mai avea competenta judecatoareasca cu privire la politicile fiscale si bugetare ale statului.
“Nu instantele sa spuna daca majorarea TVA sau CAS sunt corecte. Guvernul propune, Parlamentul dispune. Puterea judecatoreasca nu poate face politica fiscala a statului”, a precizat Traian Basescu, la prezentarea proiectului de modificare a Legii fundamentale.
Proiectul de revizuire a Constitutiei este prezentat in fisier atasat.
Comentarii articol (11)