La doua saptamani dupa ce deputatii au respins o lege care prevederea introducerea a doua zile nelucratoare in Codul Muncii pe motiv ca este afectat bugetul de stat, la Camera Deputatilor au fost inregistrate doua noi propuneri legislative cu acelasi obiect: declararea zilei de 30 noiembrie ca nelucratoare.
Prima dintre propuneri, inregistrata cu data de 25 octombrie, apartine deputatului PSD Victor Socaciu. Propunerea legislativa privind declararea zilei de 30 noiembrie Ziua Sfantului Andrei "Ocrotitorul Romaniei" ca Sarbatoarea Crestinarii Poporului Roman prevede, asa cum ii spune si denumirea, introducerea unei alte zile nelucratoare in Codul Muncii: 30 noiembrie.
In data de 2 noiembrie, un grup de 43 de senatori si deputati, toti membri ai Puterii, au inregistrat o propunere legislativa similara. Potrivit propunerii legislative pentru modificarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicatã, ziua de 30 noiembrie ar urma sa devina sarbatoare legala.
Totusi, deputatii au respins la mijlocul lunii octombrie o lege care prevedea includerea pe lista zilelor nelucratoare atat a Sarbatorii Sfantului Apostol Andrei, cat si a zilei de 24 ianuarie 2011 (Mica Unire). Inca de la inceput, membrii Camerei Deputatilor s-au aratat impotriva acestei modificari in Codul Muncii, sustinand ca diminuarea numarului de zile lucratoare impune presiuni asupra bugetului de stat, determinand o crestere a cheltuielilor bugetare.
Romania are printre cele mai putine sarbatori legale din UE, potrivit ultimului raport Eurofound. De cele mai multe sarbatori legale au parte spaniolii (14), slovacii (13), austriecii, portughezii si cehii (11). Singura tara care are mai putine sarbatori legale decat Romania este Olanda, cu cinci astfel de zile. De altfel, anul trecut, romanii au petrecut, in medie, 41 de ore si 20 de minute la locul de munca pe saptamana, cel mai mult din UE.
In acelasi timp, la Senat a mai fost inregistrata o propunere legislativa care prevede introducerea unei alte sarbatori legale, si anume, 10 mai.
Codul Muncii, in forma actuala, prevede ca sarbatori legale:
• 1 si 2 ianuarie;
• prima si a doua zi de Pasti;
• 1 mai;
• prima si a doua zi de Rusalii;
• Adormirea Maicii Domnului;
• 1 decembrie;
• prima si a doua zi de Craciun.
Cele doua propuneri legislative sunt prezentate in fisiere atasate.
Comentarii articol (5)