Cardul european de sanatate se elibereaza persoanelor care sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania si sunt la zi cu plata contributiilor.
Trebuie sa intelegi, insa, ca acest document nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia.
Totusi, cardul european de sanatate te poate ajuta sa economisesti timp si bani, in cazul in care te imbolnavesti sau ai un accident in perioada in care te afli in strainatate, intr-o tara membra a Uniunii Europene, pentru studii, calatorii de afaceri, o sedere temporara sau pur si simplu in vacanta. Cardul iti da posibilitatea de a avea acces la serviciile medicale din sectorul public (de exemplu la un medic, o farmacie sau un spital) in aceleasi conditii ca cetatenii tarii in care calatoresti.
Retineti, insa, ca documentul este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia, pentru deplasari scurte de maxim sase luni.
Ce drepturi iti confera cardul
Cardul european de asigurat iti confera dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE, dar nu acopera situatia in care te deplasezi intr-un stat membru in scopul clar de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii.
Serviciile medicale acordate in statele membre UE, in baza cardului, sunt cele prevazute de legislatia fiecarui stat (in functie de sistemul national de asigurari din statele membre).
Puteti citi AICI mai multe informatii despre cum poti solicita asistenta medicala pe durata sederii in fiecare dintre statele membre UE.
Cum obtii un card european de sanatate si cat te costa
Cardul european de sanatate se acorda doar la cererea persoanei asigurate si este valabil sase luni de la data eliberarii. Obtinerea lui nu presupune niciun cost, cardul fiind eliberat gratuit. Totusi, pentru a beneficia de acest document, trebuie sa fii la zi cu plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Pentru a obtine un card de asigurat, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi, descrisi de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti:
- Completeaza si semneaza cererea de eliberare a cardului european de asigurat. (Descarca de aici un model de cerere).
- Ataseaza o copie a cartii de identitate si adeverinta de asigurat sau adeverinta de salariat. Pentru salariati, la adeverinta de salariat se anexeaza documentele care atesta plata contributiei de sanatate pe ultimii 5 ani (copie dupa cartea de munca, chitante de plata, documente care atesta faptul ca au facut parte din categorii de asigurati exceptate de la plata contributiei, respectiv, cu plata contributiei din alte surse).
- Depune cererea si documentele la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
In cazul in care ai deja un card de sanatate, trebuie sa stii ca, cu maxim o luna inainte de expirarea lui, poti obtine unul nou urmand procedura deja descrisa.
Atentie! In situatia in care ai obtinut un card, insa, pe perioada sa de valabilitate, nu mai indeplinesti toate conditiile necesare eliberarii lui (plata la zi a contributiei de asigurari sociale de sanatate), iar, in aceasta perioada, beneficiezi de servicii medicale in cadrul unei deplasari intr-un stat membru UE, vei suporta din propriul buzunar contravaloarea acestor servicii. Mai exact, intr-o asemenea situatie, casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii institutiei din statul membru care a acordat serviciile, urmand ca, ulterior, sa recupereze contravaloarea acestora de la tine.
Comentarii articol (46)
E drept ca e de putin timp dar a calcat in strachini non stop, actiunile sale sunt slabe, decorari, vizite pe la biserici...Iar propunerea lui ca Procurorul General sa fie membru CSAT a fost respinsa ca ne-constituționala.
E jenant pentru el, in solidar cu consilierii incompetenti pe care i-a ales tot el, sa nu cunoasca Constitutia tarii ai carei presedinte este !
Unde e "lucrul bine facut", sloganul sau electoral ?
Nu mai avem rabdre, s-a terminat, dupa 24 de ani de jaf si anarhie !
trebuie sa platesc extra in fiecare tara unde sint?
"Pentru salariati, la adeverinta de salariat se anexeaza documentele care atesta plata contributiei de sanatate pe ultimii 5 ani..."
Eu ce ar trebui sa inteleg din asta?
Eu, cetatean al statului, ma adresez autoritatii care se ocupa de asigurarile de sanatate ale cetatenilor (Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate) si trebuie ca *EU* sa *DOVEDESC INAPOI AUTORITATII* cum ca *SUNT IN BAZA LOR DE DATE* accesibila de pe *CALCULATORUL AFLAT LA 30 CM DE EI* de o perioada de *PESTE 5 ANI DE ZILE* !?
Care este rostul acestui pas? Poate nu sunt eu in stare sa dovedesc evidentul si, cu ocazia asta, sa trebuiasca sa platesc pentru 5 ani de zile pentru a beneficia de anumite facilitati (card in acest caz)?
Va rog frumos sa imi explicati si mie cum functioneaza aceasta traba, poate nu am inteles eu corect.
Multumesc anticipat.
Ba se instituie COPLATA pentru consultatiile/operatiile medicale , ba acum Cadrul de Sanatate.
Oricum toate sunt contracost , de parca nu s-ar fi retinut CASS,CAS in cazul salariatilor , si mai nou si in cazul pensionarilor.
Mai bine sa fim sanatosi , sa nu avem nevoie de docori , atatia cati au mai ramas in Romania , cei mai bine pregatiti alegand plecarea afara unde munca este mult mai bine apreciata , inca din primul an de activitate.
Am intrebat cu alta ocazie pe forum , daca nu ar fi posibil sa avem fiecare salariat sau pensionar un Carnet in care sa die inscrise sumele retinute pentru sanatate atat in perioada lucrata cat si la pensie si atunci veti vedea fiecare cu cat ati COTIZAT la sanatate , dar fonduri care la o evetuala solicitare a asiguratului nu exista , acestea luand alte directii , in functie de cu totul alte cerinte.
SANATATEA trebuie sa fie o PRIORITATE nationala indiferent de ce partid sau coalitie guverneaza tara , iar asta pe termen PERMANENT si NELIMITAT !!!
Pentru asta trebuie prevazute in fiecare an in Bugetul de Stat fonduri care sa asigure grija fata de aceia care au cotizat si cotizeaza in continuare la fondul de sanatate.
Sistemul de sanatate are la baza solidaritatea ca principala idee. Asta se traduce prin luam de la tine si dam la altii ...asa ca:
1.) nu este deloc indicat sa sti cat ai platit si cat ai primit deoarece te-ai putea trezi ca ti s-a urat de atata solidaritate ... iar solidaritatea este un alt termen pentru dictatura majoritatii asupra minoritatii asa ca ai ajunge un dusman al democratiei
2. ) gresesti, de la buget ar trebui sa se finanteze "solidaritatea" in limita posibilitatilor iar tu sa fi servit proportional si in limita cotizarilor tale personale la un nivel peste cel "solidar"
Multumesc,
Mihai