Mai exact, de la inceputul acestui an, Guvernul a modificat procedura de scoatere din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) a caror cifra de afaceri nu depaseste plafonul de 35.000 euro (119.000 lei).
Potrivit noilor reguli prevazute de OUG nr. 125/2011, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care, in cursul anului calendaristic precedent, nu depaseste plafonul de scutire sau plafonul determinat proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la finele anului, poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate.
Practic, s-a introdus posibilitatea ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care nu au depasit plafonul de scutire de 119.000 lei, in anul precedent, sa poata solicita scoaterea din evidenta si aplicarea regimului special de scutire, oricand in cursul anului urmator (in functie de perioada fiscala aplicata), cu conditia sa nu depaseasca plafonul de scutire nici pana la data solicitarii scoaterii din evidenta (se calculeaza proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga).
In reglementarea anterioara, care s-a aplicat pana la 31 decembrie 2011, contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, care nu depaseau plafonul de scutire, putea solicita scoaterea din evidenta TVA numai la inceputul fiecarui an, doar pana la data de 20 ianuarie.
Cum renunti la calitatea de platitor de TVA
Pentru a iesi din evidenta platitorilor de TVA, contribuabilii trebuie sa solicite acest lucru prin completarea si depunerea la organul fiscal competent a formularului 096 „Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul Fiscal”.
Solicitarile de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA au putut fi depuse incepand cu 1 ianuarie 2012 pana in 10 ianuarie 2012 inclusiv de catre persoanele impozabile a caror cifra de afaceri realizata la sfarsitul anului 2011 nu a depasit plafonul de scutire de 35.000 euro (119.000 lei) sau plafonul determinat proportional cu perioada scursa de la infiintarea societatii din cursul anului 2011 pana la 31 decembrie 2011.
Potrivit unei informari de presa a Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea, pentru solicitarile de scoatere din evidenta depuse incepand cu 1 februarie 2012, conditia pentru scoaterea din evidenta se refera atat la cifra de afaceri realizata la sfarsitul anului 2011, cat si la cifra de afaceri realizata de la 1 ianuarie 2012 pana la data solicitarii scoaterii din evidenta, care sa nu depaseasca plafonul de scutire calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se luna calendaristica intreaga.
Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal. In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa.
Important! Conform sursei citate, persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.
Ce trebuie sa mai stii despre regimul de scutire de TVA pentru firmele mici
Plafonul pana la care persoanele impozabile pot aplica scutirea de taxa pe valoarea adaugata (TVA) este de 35.000 euro, calculati la cursul de schimb de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, respectiv 3,3817 lei pentru un euro.
Atentie! 35000 euro x 3,3817 lei = 118359,5. Suma se rotunjeste la urmatoarea mie, potrivit Codului Fiscal, ceea ce inseamna ca plafonul de scutire de TVA este de 119.000 lei.
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea scutirii de taxa este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia:
- livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabila;
- livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.
Important! Persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.