Persoane fizice care obtin venituri a caror impunere are la baza normele anuale de venit au dreptul sa opteze, pana la data de 31 ianuarie 2012, pentru determinarea venitului in sistem real. Mai exact, este vorba despre contribuabilii care obtin venituri din:
- activitati independente;
- activitati agricole;
- inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv;
- drepturi de proprietate intelectuala.
De la 1 ianuarie 2012, procedura de exercitarea optiunii este mai simpla, astfel incat, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei de venit estimat, declaratia 220, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent.
Practic, contribuabilii impusi pe baza de norme de venit, care vor ca venitul net sa le fie determinat in sistem real, in baza contabilitatii in partida simpla, trebuie sa depuna doar declaratia 220. Pana acum, acesti contribuabili puteau solicita determinarea venitului net in sistem real printr-o cerere de optiune care trebuia completata si depusa la organul fiscal competent.
Pentru a putea trece la determinarea venitului in sistem real, contribuabilii mentionati trebuie sa depuna declaratia privind venitul estimat pana la a data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
De asemenea, potrivit Codului Fiscal, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada, daca acel contribuabil nu solicita determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit, prin completarea corespunzatoare a declaratiei de venit estimat si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
Atentie! Codul fiscal a fost modificat la sfarsitul lui decembrie prin OUG 125/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 938, din 30 decembrie 2011. Acest act normativ obliga contribuabilii impusi la norma de venit sa treaca la impozitarea in sistem real, daca in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro. In vechea reglementare, trecerea de la norme de venit la determinarea venitului in sistem real era optionala, nu obligatorie.
Este important de retinut ca, potrivit noilor reguli, obligativitatea trecerii la impozitarea in sistem real se aplica numai pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sau agricole, dar si pentru contribuabilii care realizeaza venituri banesti din agricultura, mai exact din valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare.
Cei care indeplinesc conditiile mentionate au obligatia sa completeze si sa depuna formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat” pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei la sfarsitul anului fiscal.
Impozitarea la norme de venit
De asemenea, potrivit unui comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), din 2012 si contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi si obtin venituri din activitati independente pentru care venitul net a fost determinat in sistem real in anul 2011, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual pe baza de norme de venit.
Optiunea se exercita tot prin completarea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit cu informatii privind stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si depunerea la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul 2011.
Aceeasi procedura de exercitare a optiunii se aplica si pentru celelalte persoane fizice autorizate care desfasoara activitati independente si care au fost impozitate pana acum in sistem real, dar vor ca, din 2012, sa treaca la impozitarea pe baza normelor de venit, cu conditia ca activitatea desfasurata sa fie cuprinsa nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. (Ministerul Finantelor a aprobat, prin Ordinul nr. 2875/2011, acest Nomenclator al activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Actul normativ a fost completat, la finalul lui 2011, Finantele introducand in Nomenclator si serviciile informatice)
Cei care aleg norma de venit trebuie sa stie ca normele de venit se cumuleaza pentru fiecare cod CAEN specificat in certificatul de inmatriculare al PFA, potrivit art. 49, alin. 5, din Codul Fiscal.
Acelasi act normativ stabileste ca norma de venit nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
OUG 125/2011 instituie, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, obligatia de a completa rubrica de incasari din Registrul-jurnal de incasari si plati. Pana acum, acesti contribuabili nu erau obligati sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla pentru activitatile respective.
Norme de venit versus impozitarea in sistem real
Persoanele fizice autorizate datoreaza la bugetul de stat impozit pe venit de 16%. PFA-urile care desfasoara activitati independente pot opta pentru doua modalitati de impozitare: in sistem real sau norma de venit.
Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual.
Practic, PFA cu norma norma fixa de venit datoreaza impozit 16% (cota unica) din respectiva norma, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate, in timp ce PFA care opteaza pentru sistemul real de impozitare datoreaza cota de 16% la veniturile nete totale.
Indiferent de forma de impozitare, impozitul pe venit se plateste trimestrial, cu urmatoarele termene: 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 decembrie.
Important! In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real, se precizeaza la art. 49, alin. (6) din Codul fiscal.