Astfel, pentru sefia Guvernului a fost propus Mihai Razvan Ungureanu, actualul sef al Serviciului de Informatii Externe.
“In principiu, a fost agreata desemnarea domnului Mihai Razvan Ungureanu in functia de prim-ministru desemnat, ceea ce inseamna ca dansul va incepe un efort de negociere cu coalitia in vederea stabilirii programului si a cabinetului, inca in cursul zilei de maine. Sigur, Presedintele nu poate da un mandat unui prim-ministru, dar poate spune public ce gandeste. (..) cred ca un nou guvern trebuie sa marcheze un nou inceput, asezat pe succesele guvernului anterior si ma refer la succesele privind stabilizarea macroeconomica a tarii”, a declarat seful Statului, luni, intr-o conferinta de presa.
La randul sau, Mihai Razavan Ungureanu a precizat ca va demara, incepand de marti dimineata, discutii cu partidele din coalitie in vederea elaborarii programului de guvernare si identificarii formulei optime de cabinet. Astfel, obiectivul propus de premierul desemnat este stabilitatea economica si politica a Romaniei.
Mihai Razvan Ungureanu s-a remarcat prin activitatea sa diplomatica, fiind secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar ulterior ministru al Afacerilor Externe in Cabinetul Tariceanu. Din 2007, acesta a ocupat functia de director al Serviciului de Informatii Externe.
“Reformele vor continua, plusul pe care il voi aduce va fi tocmai acela al unui bun administrator care are, in primul rand, o logica a eficientei. Am fost intotdeauna, prin functiile ocupate, de la catedra si pana la cele mai inalte demnitati ale statului roman, loial interesului public si loial in primul rand intereselor noastre nationale. Guvernul pe care il voi forma are nevoie de sprijin parlamentar ferm, are nevoie de increderea cetatenilor Romaniei, are nevoie de o directie care nu poate veni decat dintr-o viziune politica. Cetatean roman, om politic, profesor - optiunile mele ideologice au fost intotdeauna de dreapta”, a declarat primul ministru desemnat.
Emil Boc a anuntat luni ca a depus mandatul Guvernului.
“Am luat aceasta decizie pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atatea suferinte, si anume stabilitatea economica a tarii”, si-a motivate decizia fostul premier.
Emil Boc a facut, totodata, apel la clasa politica sa treaca in cel mai scurt timp prin Parlament un nou guvern, care sa consolideze cresterea economica a tarii.
“Pentru mine conteaza mai putin ca mai raman pe acest scaun cateva luni in plus, pana la alegerile din luna noiembrie, dar pentru tara este extrem de important sa avem stabilitate economica si sa putem castiga impreuna cu romanii din eforturile noastre comune. In acesti ani de guvernare am luat decizii extrem de grele. Stiu ca pe foarte multi romani i-au facut sa creada ca un guvern nu ia intotdeauna cele mai bune decizii. Vreau, insa, sa stie ca acele masuri au fost luate cu gandul la viitorul Romaniei, au fost luate nu pentru ca am dorit, ci pentru ca a trebuit”, a mai spus Emil Boc.
Pana ce Parlamentul va da votul de incredere premierului desemnat de presedinte, prim-ministru interimar este actualul ministru al justitiei, Catalin Predoiu. Acesta va indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern.
"De indata ce Decretul Prezidential de numire in functie va fi publicat in Monitorul Oficial, voi exercita atributiile constitutionale, in special cele prevazute de art. 107 alin. (3) si (4) si art. 110 alin. (2) - (4) din Constitutie. Doresc sa asigur cetatenii ca institutiile statului isi vor continua in mod normal activitatea, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare”, a mai declarat Predoiu in comunicatul de presa.
Potrivit Legii fundamentale, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
Ulterior, programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Comentarii articol (30)