Totodata, in cadrul aceleiasi conferinte, Mihai Razvan Ungureanu, primul-ministru desemnat de presedintele Traian Basescu, a anuntat lista ministrilor care vor face parte din cabinetul sau.
Astfel, noii ministri propusi din partea PDL sunt:
Ministerul Administratiei si Internelor – Gabriel Berca
Ministerul Finantelor Publice – Bogdan Alexandru Dragoi
Ministerul Economiei – Lucian Bode
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Cristian Petrescu
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale – Serban Mustea
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Claudia Boghicevici
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - Catalin Baba
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii – Alexandru Nazare
Ministerul Agriculturii – Cristian Fuia
De asemenea, din Guvernul propus de Razvan Ungureanu vor face parte in continuare si ministrii actuali in cadrul urmatoarelor ministere:
Ministerul Justitiei – Catalin Predoiu
Ministerul Sanatatii – Ladislau Ritli
Ministerul Mediului si Padurilor – Laszlo Borbely
Ministerul Afacerilor Europene – Ludovic Orban
Ministerul Afacerilor Externe – Cristian Diaconescu
Ministerul Apararii Nationale – Gabriel Oprea
Ministerul Culturii si Patrimoniului National - Kelemen Hunor
Vicepremier - Marko Bella
Razvan Ungureanu: Voi cere ministrilor competenta, profesionalism, responsabilitate, decenta, modestie
Iata cateva dintre declaratiile pe care le-a facut astazi Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat, in conferinta la care a anuntat lista Guvernului pe care il propune:
- Este un Guvern foarte tanar, sunt fete noi, sunt profesionisti exeptionali, sunt oameni cu care am lucrat;
- Este un Guvern care merita incredere, care este pregatit de o schimbare de generatie politica, de o schimbare de principiu in activitatea guvernamentala;
- Le voi cere ministrilor: competenta, profesionalism, responsabilitate, decenta, modestie si, foarte important, disponibilitate de dialog in asa fel incat intentiile Guvernului sa poata fi auzite peste tot acolo unde exista beneficiari intre cetatenii Romaniei;
- Pornesc cu ganduri foarte realiste, in niciun caz de la principiul ca urmeaza sa fiu schimbat. Nu voi fi un prim-ministru, daca voi primi votul in Parlament, care vine in fruntea Guvernului pentru a pleca. Va spun aceasta pentru a va fa din impresia in care eu cred: soliditate guvernamentala, stabilitate politica;
- In discutiile din Coalitia de guvernamant am accentuat asupra urmatorului lucru: exista trei responsabilitati majore despre care trebuie sa facem vorbire cand alcatuim un Executiv:
- Responsabilitatea viitorului prim ministru, este enorma, mi-am asumat-o si sper sa nu dezamagesc;
- Responsabilitate fiecarui ministru in parte pentru ce urmeaza sa faca in ministerele pe care le vor conduce.Responsabilitate pentru punerea in aplicare a programului de guvernare, pentru consecintele punerii in aplicare a acestui program, responsabilitate pentrut greseli;
- Responsabilitatea partidelor: partidele sunt in egala masura responsabile pentru modul in care aceasta propunere de guvern urmeaza sa isi faca treaba. Nu consider ca exista doar o responsabilitate a membrilor Guvernului, ci este o responsabilitate care se distribuie la nivelul tuturor partidelor de guvernamant.
Emil Boc a depus luni mandatul de premier, iar pentru sefia Guvernului a fost propus Mihai Razvan Ungureanu, actualul sef al Serviciului de Informatii Externe.
Pana ce Parlamentul va da votul de incredere premierului desemnat de presedinte, prim-ministru interimar este actualul ministru al justitiei, Catalin Predoiu. Acesta va indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern.
Potrivit Legii fundamentale, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
Ulterior, programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Comentarii articol (25)