Traian Basescu a semnat astazi decretul prin care il desemneaza pe Victor Ponta ca si premier desemnat cu misiunea de a forma noul guvern. Din discursul Presedintelui Basescu am retinut urmatoarele:
- PSD este singurul partid care a avut o opþiune în ceea ce priveste functia de premier al Romaniei, optiune care a fost sustinuta si de PNL ºi de PC. Acesta este Victor Ponta.
- L-am invitat pe Victor Ponta, am semnat decretul si ii incredintez misiunea de a desemna noul Cabinet.
- Nu exista motive de panica pe piete. (...) Romania are o rezerva consistenta la Ministerul Finantelor cu care poate face fata oricaror evenimente
- Romania nu are nici un motiv de panica. Totul e in limite democratice si controlabil.
Update 15.50:
Guvernul Ungureanu a fost demis astazi prin motiune de cenzura. Motiunea de cenzura a fost adoptata de Plenul Parlamentului cu 235 de voturi, in timp ce 9 parlamentari au votat impotriva. Pentru a fi adoptata de Plen, motiunea trebuia sa intruneasca voturile a 231 de deputati si senatori, adica jumatate plus unul din totalul parlamentarilor.
Potrivit Constitutiei, Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate, situatie in care se aplica procedura prevazuta la art. 103 din Constitutie.
Astfel, legea fundamentala stabileste, la articolul mentionat, ca Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
UPDATE ora 15:53 - Presedintele Traian Basescu a transmis deja presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei o scrisoare prin care ii invita la consultari chiar vineri, 27 aprilie, la Palatul Cotroceni, informeaza un comunicat remis redactiei noastre.
" (...) avand in vedere demiterea Guvernului in urma retragerii de catre Parlament a increderii acordate si tinand cont de faptul ca niciun partid politic nu are o majoritate absoluta a locurilor din Parlamentul Romaniei, va invit la Palatul Cotroceni, in data de 27 aprilie 2012, conform programului anexat, pentru consultari in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.”, se arata in invitatia transmisa liderilor politici.
Potrivit documentului, programul consultarilor va fi urmatorul:
- Orele 17.00 - 17.30 – Partidul Social Democrat;
- Orele 17.30 - 18.00 – Partidul National Liberal;
- Orele 18.00 - 18.30 – Partidul Conservator;
- Orele 18.30 - 19.00 – Grupul parlamentar al minoritatilor nationale;
- Orele 19.00 - 19.30 – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania;
- Orele 19.30 - 20.00 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei;
- Orele 20.00 - 20.30 – Partidul Democrat Liberal.
Motiunea de cenzura "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!" a fost initiata de deputatii si senatorii apartinand grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat (PSD) si ale grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal (PNL) din Camera Deputatilor si Senat. Documentul a fost depus la 18 aprilie 2012, fiind semnat de 116 parlamentari, (dintre care 84 deputati si 32 senatori), numarul necesar pentru realizarea acestui demers.
Dupa ce a fost citita luni, in cadrul sedintei celor 2 camere ale Parlamentului, motiunea de cenzura a fost dezbatuta si supusa la vot dupa 3 zile de la prezentarea in fata plenului reunit, mai exact vineri, 27 aprilie 2012.
Motiunea de cenzura este un document structurat in 3 parti, si anume:
- Partea 1 – Privatizari din care nu castiga nici statul, nici economia, doar clientela politica;
- Partea a 2-a – Bani pentru clientela PDL;
- Partea a 3-a – Incalcarea Autonomiei Universitare (cazul Universitatii de Medicia si Farmacie din Targu Mures).
Istoria scurta a unui Guvern
Cabinetul Ungureanu a fost instalat in functie in data de 9 februarie 2012, dupa ce fostul premier, Emil Boc, a depus mandatul Guvernului in 6 februarie. Practic, Cabinetul Ungureanu a avut cel mai scurt mandat din istoria guvernelor post-decembriste de numai 78 de zile.
Atunci cand a fost desemnat premier, Mihai Razvan Ungureanu ocupa functia de sef al Serviciului de Informatii Externe.
Mihai Razvan Ungureanu s-a remarcat prin activitatea sa diplomatica, fiind secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar ulterior ministru al Afacerilor Externe in Cabinetul Tariceanu. Din 2007 si pana in februarie 2012, acesta a ocupat functia de director al Serviciului de Informatii Externe.
Din Cabinetul Ungureanu au facut parte:
- Ministerul Administratiei si Internelor – Gabriel Berca
- Ministerul Finantelor Publice – Bogdan Alexandru Dragoi
- Ministerul Economiei – Lucian Bode
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Cristian Petrescu
- Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale – Serban Mustea
- Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Claudia Boghicevici
- Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - Catalin Baba
- Ministerul Transporturilor si Infrastructurii – Alexandru Nazare
- Ministerul Agriculturii – Cristian Fuia
- Ministerul Justitiei – Catalin Predoiu
- Ministerul Sanatatii – Ladislau Ritli
- Ministerul Mediului si Padurilor – Laszlo Borbely
- Ministerul Afacerilor Europene – Ludovic Orban
- Ministerul Afacerilor Externe – Cristian Diaconescu
- Ministerul Apararii Nationale – Gabriel Oprea
- Ministerul Culturii si Patrimoniului National - Kelemen Hunor
In scurtul mandat, Guvernul Ungureanu nu a avut multe realizari notabile. Printre cele mai memorabile actiuni ale sale putem aminti demiterea lui Sorin Blejnar de la sefia Fiscului sau infiintarea Consiliul Consultativ pentru mediul de afaceri.
Comentarii articol (88)