In nota de fundamentare a ordonantei se arata ca, in aplicarea mecanismului instituit de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 104/2009 (taxa clawback, n.r.) au aparut dificultati datorita neclaritatilor privind subiectul platitor si modul de calcul al contributiei, motiv pentru care este nevoie de noi reglementari.
Sistemul clawback, introdus prin OUG nr. 104/2009, stabileste ca toti producatorii de medicamente au obligatia de a contribui la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma stabilita in functie de volumul vanzarilor.
Modificari la metoda de calcul a taxei
Modalitatea de calcul a taxei de clawback a fost reglementata in anul 2011, de OUG nr. 77/2011, formula fiind urmatoarea:
Ordonanta publicata vineri aduce, insa, noi reglementari in ceea ce priveste metoda de calcul a taxei clawback incepand cu trimestrul IV 2012. Astfel, taxa se va calcula conform formulei de mai sus, cu mentiunea ca CTt (consumul trimestrial de medicamente) si BAt (bugetul aprobat trimestrial) vor include taxa pe valoarea adaugata, iar BAt este de 1.515 milioane lei.
Ca urmare, valoarea de referinta devine 1.515 milioane lei (fara TVA) astfel:
→ 1.425 milioane lei + (75 milioane lei*3 luni) = 1650 milioane lei, inclusiv TVA
→ 1.650 milioane lei /1.09 = 1.515 milioane lei, exclusiv TVA
"Astfel, majorarea valorii vanzarilor de medicamente totale de referinta pentru perioada octombrie-decembrie este de 225 milioane lei (75 milioane lei/luna) si conduce la diminuarea sumelor care urmeaza a se incasa ca venituri bugetare din aceasta contributie", se precizeaza in nota de fundamentare a ordonantei.
Totodata, potrivit sursei citate, diminuarea veniturilor bugetare este compensata de incasari suplimentare la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de cca. 400 milioane lei, ce se estimeaza a se realiza din conformarea la plata ca urmare a aplicarii masurilor de inlesniri fiscale in cazul persoanelor care datoreaza taxa de clawback.
Facilitati pentru cei care datoreaza taxa de clawback
De la data intrarii in vigoare a ordonantei, adica duminica, 26 august, se vor acorda facilitati pentru producatorii de medicamente ce au obligatia de a contribui la finantarea sistemului public de sanatate. Mai precis, acestora li se vor anula penalitatile de intarziere aferente creantelor fiscale principale, chiar si in cazul in care impotriva actelor administrative fiscale sau titlurilor executorii prin care s-au stabilit acestea s-au exercitat ori nu caile de atac prevazute de lege. Anularea se va face, insa, doar in anumite conditii:
- Daca declara si achita contributia in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a proiectului de ordonanta;
- Daca achita, in termenul de plata prevazut de Codul fiscal, dobanzile datorate pentru obligatiile principale si stabilite prin decizii emise de organul fiscal.
O alta modificare prevazuta de OG se refera la termenul limita pana la care trebuie depusa lista medicamentelor pentru care se datoreaza contributia trimestriala de catre detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, persoane juridice romane. Conform actului normativ, acestia vor fi obligati sa depuna lista de medicamente la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului pentru care se datoreaza contributia.
Formularele si instructiunile necesare aplicarii actului normativ se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in termen de maximum 15 zile de la data intrarii in vigoare a OG.
Urmariti sectiunea Legislatie a AvocatNet.ro pentru a consulta textul integral al OG nr. 17/2012.
Puteti citi mai multe despre taxa clawback aici.
Comentarii articol (1)