Guvernul a aprobat, in sedinta de sambata, proiectul de ordonanta de urgenta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, in conditiile in care, in luna august, a mai adoptat un act normativ in acest sens (OG nr. 13/2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, n.r.). La 2 zile de la aprobare, adica luni, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 61/2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 730, din 30 octombrie 2012.
Aproape 900 milioane lei alocate pentru echilibrarea bugetelor locale
Concret, prin noua rectificare bugetara se modifica veniturilor si cheltuielilor bugetului de stat pe anul 2012. Mai precis, veniturile bugetului de stat pe anul 2012 se vor diminua cu 1.103,9 milioane lei si se reflecta, in principal, pe urmatoarele categorii de venituri: taxa pe valoarea adaugata, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii.
Pe de alta parte, sunt si venituri care se vor majora in urma rectificarii, si anume: accizele, taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati sau veniturile nefiscale.
Conform proiectului de act normativ, si cheltuielile bugetului de stat pe anul 2012 se majoreaza, cu suma de 343,9 milioane lei, principalele domenii fiind: cheltuielile de personal, precum si cele cu bunuri si servicii.
Totodata, bugetul fondurilor provenite din credite externe se dimineaza cu suma de 46,7 milioane lei, in timp ce sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata catre bugetele locale se suplimenteaza cu peste 1 miliard, dupa cum urmeaza:
- Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor cu suma de 11,9 milioane lei;
- Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor,
- oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti cu suma de 283,2 milioane lei;
- Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale cu suma de 883,6 milioane lei;
- Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata destinate finantarii Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in spatiul rural se diminueaza cu suma de 100 milioane lei.
Cei mai multi bani, alocati pentru functionarea spitalelor si pentru acordarea de ajutoare fermierilor
Potrivit informatiilor prezentate de Executiv, principalele ministere care au beneficiat de majorari ale alocatiilor bugetare sunt:
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – 400 de milioane de lei pentru acordarea unor ajutoare agricultorilor afectati de seceta si pentru sustinerea crescatorilor de animale.
- Ministerul Administratiei si Internelor – 152,5 milioane de lei pentru: asigurarea necesarului pentru plata salariilor, plata partiala a normei de echipament aferenta anului 2012, cheltuieli de natura bunurilor si serviciilor, respectiv a expertizelor medico-legale, carburantilor, utilitatilor, alocatii pentru Programul Schengen.
- Ministerul Justitiei (in principiu, pentru aplicarea codurilor juridice) – 45,844 milioane de lei pentru: cheltuieli de personal, bunuri si servicii pentru achizitionarea mobilierului pentru personalul nou incadrat in functionarea instantelor, subventii pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor, credite externe rambursabile prin Proiectul „Reforma sistemului judiciar”, cheltuieli de capital pentru instante.
- Ministerul Afacerilor Externe – 11 milioane de lei pentru contributii si cotizatii la organismele internationale si cheltuieli de personal.
- Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului – 10 milioane de lei pentru investitii.
De asemenea, s-au alocat 150 milioane de lei pentru Ministerul Sanatatii (MS), suma la care si cele 350-400 milioane de lei estimate a se colecta din taxa de clawback, informeaza MS pe site-ul propriu. Conform sursei citate, toti banii vor fi utilizati pentru functionarea spitalelor, prioritate la alocarea fondurilor avand spitalele din reteaua regionala de spitale de urgenta.
Puteti consulta in fisier atasat proiectul de rectificare bugetara asa cum a fost propus de Finante saptamana trecuta. In urmatoarele zile, AvocatNet.ro va publica, in sectiunea de legislatie, si forma finala a OUG nr. 61/2012, asa cum a fost publicata in Monitorul Oficial.
Prima rectificare bugetara
Potrivit primei rectificari bugetare, veniturile bugetului de stat se diminueaza cu aproape 2,7 miliarde lei, adica cu 0,4% din PIB si, in acelasi timp, se diminueaza si cheltuielile cu aproape 1,3 miliarde (0,2% din PIB). Aceste modificari sunt cuprinse in Ordonanta Guvernului nr. 13/2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, publicata in Monitorul Oficial, din 27 august 2012.
Executivul informa, la acea data, ca deficitul bugetului general consolidat, estimat initial la 11,2 miliarde de lei (1,9% din PIB), se va majora cu circa 14 miliarde lei, adica 2,2% din PIB. Totusi, se va asigura, in continuare, o consolidare fiscala, comparativ cu anul 2011.
De asemenea, potrivit unui document de presa al Ministerului de Finante de la sfarsitul lunii august, "rectificarea bugetara nu va afecta cresterea economica si nici echilibrele macroeconomice, intrucat va stimula, intr-un mod sustenabil, pe de o parte investitiile eficiente si, pe de alta parte, consumul, prin refacerea puterii de cumparare a populatiei".
Comentarii articol (1)