avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... buget
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

buget

In bugetul anului 2012 conform art 104/legea 1 a invatamantului mi s-a aprobat la titl II ,,bunuri si servicii " suma de 124000 lei
numai pentru art .01 alin 01-30.,nu am aprobat cheltuieli pentru decontarea navetei cadrelor didactice.
In hotararea consiliului local privind aprobarea bugetului local pentru 2012 nu se prevede acest lucru.dar in raportul privind proiectul de buget pe anul 2012 se mentioneaza asfel,citez,,in cadrul cheltuielilor materiale la acest cap.au intervent unele noutati,adica o parte din cheltuieli materiale sunt suportate de la bugetul de stat,pentru comuna noastra s-au alocat credite bugetare de 124000 ,acestea vor fi folosite pentru achitarea furniturilor de birou suma de 10000 le,materiale de curatenie 10000 lei,iluminat si combustibil de 45500 lei ,aici s-a convenit ca consiliul local din fonduri proprii sa achite c/v lemnelor de foc pentru toate scolile din comuna in suma de 40000 lei,iar scoala din fondurile alocate sa achite c/v naveta profesorilor ,naveta care trebuie achitata din fondurile proprii ale comunei,,
Ma intreb este legal ?
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 13:42, 30 Mai 2012
In opinia mea nu este legal, trebuie sa fie prevedere bugetara - angajamentul bugetar.Dar pentru ca in raportul de specialitate , expunerea de motive , este prevazuta aceasta cheltuiala si sursa de finantare nu vad de ce nu ati face o rectificare de buget iar in expunerea de motive puteti explica de aceasta data faptul ca s-a omis inscrierea pe art si alin
rectificare nu se poate face deoarece banii au fost dati in temeiul art 104/legea 1 a invatamantului .
cheltuieli cu naveta o suporta primaria conform art 105/legea 1 a aceleia legii
acum ma intreb aceasta rocada pe care primaria vrea sa o faca este legal,fara a modifica proiectul de buget,ca noi scoala sa platim naveta iar ei sa cumpere combustibilul solid -lemne foc
Nu mi se pare legal, doar prin modificare de buget. Ati vorbt cu dir. economic din primarie ?
contabila de la primarie mi-a spus sa platesc,dar niciodata nu ma invatat de bine,acum un an in urma primaria a facturat niste lucrari neexecutate de catre furnizor ,lucrarile trebuiau efectuate la scoala,dar fiind sfarsit de an bugetar ,mi-a alimentat noua contul si noi l-am platit fara a sti ca respectiva firma nu avea contract incheiat intre ei si primarie (lucrari de reabilitare la scoala) urmand ca in anul urmator firma sa efectueze lucrarile.Firma si-a pus bani in buzunar si dusa a fost.Am fost anchetata penal pentru aceasta cauza si primaria si-a recuperat banii de la mine si d-na directoare.Nefiind o colaborare buna intre noi de pe urma acestui proces,acum noi suflam si in iaurd.Nu inteleg de ce ne tot preseaza sa decontam noi naveta ,cand poate plati ei naveta si sa cumparam noi lemnele.Nu cumva se urmareste ceva ? De aceea va intreb ,pentru ca sunt la inceput de drum ,nu m-am intalnit cu astfel de situatii ,ca sa stiu cum fac fata situatiei.
va multumesc!
Sa le luam pe rand si sa le analizam:
Dumneavoastra nu puteti ordonanta la plata si plati angajamente pentru care nu aveti prevedere bugetara indiferent ca aveti sau nu bani, chiar daca vi se dau ... ( nici o cheltuiala si nici o plata fara prevedere bugetara conform regulilor bugetare din Legea finantelor publice, Legea finantelor publice locale ) si nici nu puteti angaja cheltuieli

Dumnevoastra aveti un buget propriu, aprobat de catre consiliul local.
Partea de cheltuieli a bugetului dvs este detaliata pe clasificatia economica (titlu, capitol, subcapitol, articol si alineat)

Pe de alta parte veniturile- subventiile de la bugetul local, republican si veniturile extrabugetare- sunt sursele de finantare ale prevederilor bugetare.

Acum intrebare : Dvs aveti in bugetul aprobat pe anul 2012 prevedere pe "naveta" ? ( asa ar trebui sa fie). Sursa de finantare a chelt. cu naveta cadrelor didactice este de la bugetul local adica banii vin din bugetul local (cf Legii educatiei nationale) si dvs le platiti si e corect asa dar, inca odata , sa aveti pozitie in bugetul dvs- al scolii.

Aveti prevedere bugetara "combustibil" ? Ddaca da , sursa de finantare este bugetul local, sa va dea banii si dvs achizitionati( angajamente bugetare si legale ) de la furnizori si platiti .


Pentru tot ce ordonantati la plata si platiti sa aveti prevedere in buget


legea finatelor publice, legea finatelor publice locale :

[ link extern ]
[ link extern ]


Angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor institutiilor publice(alop):"ORDIN nr. 1792 din 24 decembrie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale :

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati catre terti ordonator principal de credite muso muso Primarie ordonator principal de credite-scoala ordonator secundar de credite, cladire scoala proprietatea primariei,poate primaria sa contracteze si sa ... (vezi toată discuția)
Durata unui contract ContSters15910 ContSters15910 La incheierea unui contract de achizitie publica pe durata de un an de zile, prevaleaza prevederile Legii nr. 273/2006 ( 15.10.2009 - 31.12.2009) sau poate fi ... (vezi toată discuția)
Inchidere conturi de angajamente (8066,8067) - pt. unitatile publice ANDREI_oni ANDREI_oni Buna seara, va rog sa imi spuneti cum se procedeaza cu inchiderea conturilor de angajamente (ugetare si legale), la sfarsitul anului, si in ce lege este ... (vezi toată discuția)